dobroge.tv

Live

Constanţa are spaţii verzi... doar pe hârtie

15 octombrie 2020
Publicitate

Aproximativ 17 metri pătrați de spațiu verde amenajat ar avea fiecare locuitor al municipiului Constanța. Asta dacă ar fi să ne raportăm la informațiile publice oferite de municipalitate. În schimb, o analiză a Comisiei Europene din 2019, arată ca suprafață este de 3 ori mai mică pe cap de locuitor. Spațiile și arborii din oraș au fost inventariați și pot fi văzuți în Registrul Spațiilor Verzi, ce acum se află în consultare publică. Constănțenii sunt invitați să își transmită opiniile.

Constănțenii și-au arătat de foarte multe ori nemulțumirile cu privire la spațiile verzi insuficiente, neîngrijite din municipiu. Necesitatea de a avea locuri amenajate, la fel ca în orașe mai dezvoltate din țară sau din străinătate, este una dintre dorințele pe care și le exprimă constant oamenii. Nu este vorba numai de un aspect plăcut, ci și de sănătatea ce vine odată cu spații verzi mai multe și, implicit, un aer mai curat.

Nu cred că sunt niciodată suficiente spațiile verzi, dar astea care sunt, măcar să fie întreținute și puse la punct”, spune un constănțean.

Spațiile verzi au o importanță capitală. Un oraș în care se construiește foarte mult este un oraș plin de praf și Constanța, cu vânturi și cu construcții este un oraș foarte prăfuit ”, declară dr. Adrian Bâlbă, director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Specialiștii mai explică și că, pe lângă această importanță a spațiilor verzi, contează și confortul și liniștea pe care le-o oferă cetățenilor.

Potrivit informațiilor existente pe site-ul Primăriei, în municipiul Constanța ar exista peste 533 de ha spațiu verde amenajat. Ceea ce înseamnă că, cel puțin teoretic, fiecărui constănțean i-ar reveni aproximatv 17 mp de spațiu verde.

Vorbim de spații publice și private. Poate părea suficient. Însă, dacă ne raportăm la legislația românească, la ce spații există în alte orașe din țară și, mai ales din străinătate, nu stăm deloc bine. Legea care privește reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor spune că autoritățile centrale și locale trebuie să prevadă un minimum de 20 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Și mai rău este când vine vorba de recomandările Uniunii Europene, de 26 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare locuitor

Dincolo de informațiile centralizate de municipalitate și care apar în Registrul Spațiilor Verzi, care în prezent este în dezbatere publică, analizele arată cu totul și cu totul altă realitate. Institutul Național de Statistică preciza că în 2018, municipiul Constanța ar fi avut doar 150 de hectare de spațiu verde, domeniu public. Este greu de crezut că în doi ani de zile, suprafața a crescut atât de mult.

Iar, pe de altă parte, o analiză a Comisiei Europene din 2019, precizează că orașul nostru ar avea doar 5,64 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Alba s-ar apropia de 10 metri pătrați, potrivit analizei. Iar orașe din străinătate sunt mult în fața noastră: aproximativ 22 de metri pătrați în Munchen 28,4 de metri pătrați în Salszburg și chiar 41,6 de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor ar fi în Stockhlom, potrivit analizei Comisiei. Oricare ar fi situația exactă, specialiștii trag un semnal de alarmă.

Ar trebui să ne oprim cu construcțiile în oraș și să ne gândim să punem cât mai multe spații verzi. Circulația este agravant de aglomerată în zonele centrale”, menționează dr. Adrian Bâlbă, director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

Consiliul Local al municipiului Constanța urmează să aprobe Registrul Spațiilor Verzi al orașului. Până atunci, documentul, care este în formă de draft, se află în dezbatere publică. Registrul conține toate spațiile verzi ce au fost inventariate de pe domeniul public și privat al municipiului, adică cele peste 533 de hectare. Constănțeni sunt invitați să consulte această formă a documentului și să transmită eventualele opinii.

În altă ordine de idei, recent, Agenția Europeană de Mediu a anunțat că pregătirile în fața schimbărilor climatice trebuie intensificate, inclusiv creșterea suprafețelor de spații verzi.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233