Canicula, ignorată de unii turiști. Plajele din Constanța și Mamaia erau pline la orele prânzului: „E prima zi la mare și vreau să mă ia cât mai repede soarele”
Pe litoral canicula se tratează cu multă bere rece, sucuri înghețate și câte o baie în mare! Valul de căldură a cuprins și Dobrogea, iar turiștii de pe Litoral nu au luat seamă la avertizările meteorologilor. În miezul zilei, când soarele ardea mai tare, plaja era plină.
La Mamaia mercurul termometrelor a ajuns aproape de linia de 30 de grade. Toate beach barurile s-au pregatit temeinic pentru valul de căldură care a cuprins litoralul, iar barmanii lucrează la foc continuu, zilele acestea. Proviziile de bere depășesc cifrele obișnuite ale perioadei.
„Undeva la bere la dozator, undeva la 100 de butoaie ceea ce înseamnă că ajungem undeva la 5.00 de litri. Apă, nu-ți mai zic, apa minerală. Pe o vreme ca asta se dublează vânzarea la bere”, a declarat Paul Marin, administrator plajă.
A fost o zi perfectă de vacanță, în ciuda temperaturilor caniculare. Nimeni n-a fugit de soare, ba din contră, plaja a fost plină. Și nici creme solare n-au folosit.
Reporter: Vă văd cam roșu. Nu vă ustură?
Turist: Ba da, ba da, ba da! Acuma, da, după două zile, da.
Reporter: Folosiți creme, ceva?
Turist: Da, cu 50% protecție, nu știu firma să vă spun.
Reporter: Nu contează firma, dar și-a făcut treaba?
Turist: Un 20%, da.
Reporter: Cam puțin.
Turist: Cam puțin, da, cam puțin.
***
Turistă: Nu folosesc atât de multă cremă de protecție pentru corp că-mi place să fiu cât mai bronzată.
Reporter: Nu te arzi?
Turistă: Ba da, mă și ard dar... suportăm. Sunt cam albă, de-asta, e prima zi la mare și vreau să mă ia cât mai repede soarele.
***
Reporter: Stați la soare și la prânz?
Turist: Da, stăm toată ziua.
Reporter: Și e bine?
Turist: E foarte bine, e foarte bine. Ne relaxăm. Și ieri am stat, și alaltăieri am stat... a fost ok.
La orele prânzului nimeni n-ar trebui să fie pe afară dacă nu este obligat de împrejurări. Este momentul din zi când radiația ultravioletă e maximă, și nicio cremă din lume nu ne ferește organismul de acțiunea acesteia. În ciuda sfaturilor medicale, la orele prânzului plaja era plină de părinți cu copii.
Turist: O să stau toată ziua, până la ora 18.00.
Reporter: Din prima zi?
Turist: Păi asta este a doua.
Reporter: Chiar și-așa, nu ți-e teamă că te înroșești?
Turist: Nu, nu, nu.
***
Reporter: Sunteți la fel de rosu ca și băiatul.
Turist: Un pic mai roșu ca băiatul. Dacă folosesc protecție solară, nu, nu.
Reporter: Câte ore stați la plajă într-o zi?
Turist: De la ora 7 la ora 17-18 așa.
***
Reporter: Ești cam roșu. Sau mi se pare mie ?
Băiețel: Da, sunt un pic cam roșu.
Reporter: Și nu te ustură pielea?
Băiețel: Mă ustură doar când mă atinge cineva.
***
Reporter: Câți ani are copilașul?
Mămică: Aproape 11 ani. E măricel, da.
Reporter: Dar chiar și-așa, intervalul asta 12-16 e infam...
Mămică: Stăm sub umbrelă.
Nici celebrul ulei de măsline nu ajută prea mult când e vorba să ne protejăm de razele soarelui. Loţiunile şi cremele cu factor de protecţie solară trebuie alese în funcţie de tipul de piele pe care îl avem fiecare dintre noi. Astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare, este indicat să folosească măcar în primele 4-5 zile creme cu factor de protecţie 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30. Însă, între orele 14.00 și 17.00, nicio cremă nu face minuni.
„Ele protejează un 50+ dar este undeva la 30% pentru că soarele este atât de puternic încât nu reușește să facă față nicio cremă de fotoprotecție și atunci sigur că o dăm, dar la infraroșii ce așteptări putem să avem?”, a declarat Irena Smadea, medic primar dermatolog.
Se anunță zile caniculare în continuare. Meteorologii spun că valul de căldură va mai rămâne deasupra Dobrogei câteva zile, lucru perfect pentru vacanța de vară petrecută la mare.