Muncitorii străini, studenții sau elevii, soluția salvatoare pentru patronii de hoteluri sau restaurante de pe litoral. ''Banii îi trimit familiei mele pentru că au rămas în Sri Lanka''
Muncitorii străini, studenții sau elevii sunt soluția salvatoare pentru patronii de hoteluri sau restaurante de pe litoral. Însă, baza cea mai mare o au în cei aduși de peste hotare. Este în continuare criză de angajați, iar agenții economici caută oameni oriunde. Așa că și anul acesta vom avea parte de o „servire exotică” atunci când vor merge în concediu la mare. Cei mai mulți dintre angajați sunt din Asia. La unitățile de cazare sau terase se caută în continuare barmani, ospătari, cameriste sau bucătari.
Așa își începe fiecare dimineață. Se echipează pentru muncă, își pregătește toate ustensilele și lucrurile necesare, iar apoi se apucă de treabă. El este unul dintre angajații hotelului din stațiunea Mamaia care are grijă ca totul să fie lună, astfel încât clienții care ajung în doarmă în camerele pe care el le pregătește să fie mulțumiți. Este vorba de Darshan, un tânăr care a venit să lucreze la noi în țară din Sri Lanka.
"Îmi place foarte mult România. Oamenii de aici sunt foarte buni și salariul este bun. De aceea am venit în România. Fac curățenie în cameră, fac patul. Îi fac pe oaspeți să fie bucuroși", a spus Darshan, camerist
Este mulțumit că aici și-a găsit un loc de muncă bine plătit, iar condițiile sunt bune. Recunoaște însă că din banii câștigați nu-și cumpără prea multe. Acasă au rămas cei dragi, iar traiul în Sri Lanka este greu.
"Banii îi trimit familiei mele pentru că au rămas în Sri Lanka. Familia mea a rămas acolo", a spus Darshan, camerist.
Și nu este singurul care a venit să muncească la noi în țară. Pe litoral sunt sute de angajați din Sri Lanka, Nepal, Bangladesh sau Nigeria. Angajatorii le asigură masă, cazare și echipament de muncă, iar salariile primite sunt mult mai mari decât cele din țara de origine. Mai mult, toate orele suplimentare sunt plătite.
"Apelăm la firme de recrutare personal care ne recomandă să apelăm la forță de muncă asiatică. Deja și-au făcut apariția aceste persoane pe aici", a declarat Cornelia CORSATE, vicepreședinte Asociația Patronală Eforia Turistică.
"Preconizăm că în următorii cinci ani forța de muncă necesară pe care o avem noi în turism, furnizorul principal va fi Asia. De exemplu, eu acum vreo 11-15 oameni care aștept să primească viză și să vină la
muncă. Am cerut și cerem în continuare o prioritizare, cel puțin pe turismul de litoral, ca acești muncitori care vin de afară să primească viză mai repede", a spus Nicolae BUCOVALĂ, manager de hotel stațiunea Mamaia.
Însă, chiar și așa, o parte dintre ei, după ce obțin această viză, pleacă în altă parte, cel puțin asta susțin reprezentanții patronatelor din turism.
"Statistica spune că undeva la 80% dintre asiatici care au venit în România se îndreaptă către occident. Vin, obțin viză de muncă la noi dup care se îndreaptă către alte destinații", a spus Marius BĂNICĂ, președinte Asociația HoReCa Oltenia.
"Ei rămân și nu rămân. Și aici este o mare problemă. Foarte mulți fug încă din primele zile, părăsesc țara ilegal, dar am avut și noroc și am reușit să formăm câțiva băieți care au tot dus vorba acasă și am reușit să luăm de acolo personal puțin mai select să zic așa", a spus Alexandru MUNTEAN, manager restaurant.
Aproximativ 3.000 de lei. Atât câștigă un ospătar pe litoral, la care se adaugă și bacșisul. Astfel, la sfârșitul unei luni, venitul poate depăși 4.000 de lei. Însă, chiar și așa, doritori sunt din ce în ce mai puțini. În acest moment, la Agenția Județenă de Ocupare a Forței de Muncă sunt disponibile peste 1.000 de posturi în domeniul turismului.
"Din numărul total de locuri de muncă disponibile și anunțate la Agenția de Șomaj Constanța, o mare parte vin din partea agenților economici care aduc forță de muncă din state non UE. Vorbim aici de bucătari din Nepal, Vietnam, Sri Lanka și alte state de acest gen", a spus Adelina VLAD, purtător de cuvânt AJOFM Constanța.
Ca, în fiecare an posturile cele mai cautate pe litoral sunt de la cele de bucătari, barmani, ospătar, cameriste, până la beach-boy.