dobroge.tv

Live

Criză de angajați pe litoral. Mulți dintre patroni au decis să aducă forță de muncă din străinătate: ''Sunt și copii români foarte buni, doar că trebuie să le oferim încredere''

Publicitate

Este în continuare criză de angajați pe litoral. Așa că mulți dintre patroni au decis să aducă forță de muncă din străinătate. S-a ajuns aici pentru că în România sunt tot mai puține școli de meserii. Patronatele din turism susțin că o soluție ar fi înființarea unor unități de învățământ unde tinerii să fie instruiți în acest domeniu. Și, pentru că numărul elevilor sau studenților care muncesc pe litoral este mic, patronii încearcă să le ofere mai multe avantaje, astfel încât să nu își dea demisia.

Andreea este elevă și doar ce a terminat clasa a X-a. Lucrează de ceva timp ca ospătar în restaurantul unui hotel din stațiunea Mamaia. I s-a părut greu la început, însă acum s-a obișnuit. A decis să se angajeze pe timp de vară pentru a câștiga un ban de buzunar, iar momentan de salariu este mulțumită.

„Este foarte ok, avem clienți, avem „a la carte”. Condițiile sunt foarte bune, colegii, comunicăm unii cu alții, suntem o echipă solidară și ne înțelegem între noi”, a spus Andreea.

Meseria de ospătar, barman sau bucătar nu este deloc ușoară. Însă, salariile sunt atractive. De pildă, un bucătar cu experiență poate primi pe lună chiar și 1.500 de euro, iar un ospătar cu tot cu bacșiș poate primi la sfârșitul lunii și 4.000 de lei. Dar, chiar și așa, mulți tineri aleg drumul străinătății.

„Sunt și copii români foarte buni, cu potențial foarte mare doar că trebuie să le oferim încredere, un mediu plăcut în care să se poate dezvolta, să nu ne batem joc de ei, să le oferim ceea ce au nevoie”, a spus Adrian BAZÎRU, bucătar chef.

„Problema cum îi aducem înapoi este scăderea costului muncii drastic în așa fel încât omul care ia 1.200-1.300 de euro în Anglia sau în Franța sau Germania, aceeași bani să poată să-i ia și în România și atunci el se va întoarce în țară”, este de părere Nicolae BUCOVALĂ, manager de hotel.

„Noi trebuie să investim în tinerii noștri și să oferim salarii care să-i atragă pe ei în domeniul nostru. Este normal ca atunci când îi oferi unui extracomunitar un salariu cu tot cu cheltuieli, undeva la 6.000 de lei să-i oferi unui cetățean român aceeași bani și să-i oferi posibilitatea să-i cheltuie tot aici”, a spus Marius BĂNICĂ, președinte Asociația HoReCa Oltenia.

Unii operatori din turism de pe litoral susțin că viitorul va fi numai a străinilor pentru că totul pleacă de la impozitatea excesivă de la noi din țară.

„În momentul în care să spunem un muncitor ar primi 1.000 de euro în România net noi mai trebuie să dăm la stat încă 1.000 de euro, deci costul muncii în România este foarte scump. Mai mult decât atât, neavând noi posibilitatea să plătim la nivel occidental sau la nivelul U.E. muncitorii românii își caută refugiul în străinătate”, a precizat Nicolae BUCOVALĂ, manager de hotel.

O altă soluție pentru a-i ține pe tineri în România ar fi, susțin reprezentanții patronatelor din turism, înființarea unei școli unde aceștia să fie calificați pentru a munci în industria HoReCa.

„Reînființarea școlilor de meserii și pregătirea tinerilor în cadrul acestor școli pentru a putea urma meserii care la noi de mult nu mai sunt căutate. Vorbim aici de meseria de ospătar, de ajutor de ospătar, de bucătar, de ajutor de bucătar, meserii care s-au dat deoparte de foarte mult timp”, a declarat Marius BĂNICĂ, președinte Asociația HoReCa Oltenia.

„Neavând pregătirea necesară tinerii sunt tentați să plece către străinătate prestând acolo diverse munci care le permit întoarcerea acasă să-și construiască un viitor, însă viitorul lor nu este legat atât de mult de turism”, a spus Cornelia CORSATE, vicepreședinte Asociația Patronală Eforia Turistică.

Ba mai mult, patronii de litoral încearcă să-i atragă pe angajați cu diferite oferte de muncă. Unii oferă cazare și masă, alții transport. De pildă, la o un hotel din stațiunea Mamaia patronul le decontează integral transportul, chiar dacă prețul este destul de mare. Și asta pentru că sunt oameni care vin de la 50 km și au două abonamente. Astfel, costurile ajung și până la 900 de lei de persoană.

„Absolut integral. Aici nu există loc de joacă pentru că astfel omul nu vine. Dască și-ar plăti abonamentul din salariul pe care îl ia de la noi vă dați seama că pentru el este o scădere și orice ban în plus câștigat pe munca lui este binevenit pentru familia lui”, a menţionat Nicolae BUCOVALĂ, manager de hotel.

„Am încercat cu ani în urmă să creăm o echipă, să fie stabilă. Am încercat să oferim stabilitatea angajaților pe care îi avem, am încercat să îmbinăm experiența, oameni cu experință în spate, dar pe lângă acest lucru am încercat să luăm și elevi pe care să-i creștem, să le oferim o experiență, să învețe lucruri noi”, a spus Adrian BAZÎRU, bucătar chef.

Însă, până când se vor rezvolva toate aceste probleme, patronilor de pe litoral nu le mai rămâne decât un singur lucru: să angajeze cetățeni străini.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233