dobroge.tv

Live

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Kurban Bayram. În toată Dobrogea, 80.000 de turci şi tătari sacrifică animale în cinstea lui Allah

28 iunie 2023
Publicitate

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc Kurban Bayram - sărbătoarea sacrificiului - cel mai mare eveniment al religiei islamice. În toată Dobrogea, 80.000 de turci şi tătari sacrifică astăzi animale în cinstea lui Allah, iar din carnea lor credincioşii pregătesc mâncăruri tradiţionale. Familiile de musulmani, în special cele înstărite, sunt obligate să taie un berbec în una din cele patru zile cât durează Kurban Bayram-ul.

Bayramul începe pentru musulmani cu rugăciunea în geamie. Credincioşii sunt îndemnaţi să se împace, iar glasul rugăciunii se înalță pentru fiecare musulman de pe pământ. Bărbaţii se duc acasă şi îndeplinesc ritualul sacrificării pentru sărbătorea ancestrală. Toţi turcii din Dobrogea trebuie să taie una sau mai multe oi sau viței în funcţie de starea materială a fiecăruia.

Animalul care este sacrificat de Kurban Bayram trebuie să fie sănătos. În mod tradiţional, carnea lui se-mparte în trei părţi: una rămâne în casă, alta se-mparte săracilor, iar a treia parte se dă rudelor mai nevoiaşe. Cei cu dare de mână, păstrează puţină carne, iar restul o dau de pomană.

Carnea berbecilor tăiaţi este direct fiartă, fără a fi spălată, iar oasele nu trebuie sfărâmate. Bucătăresele pregătesc în aceste zile mâncăruri delicioase.

De Kurban Bayram, când se întâlnesc, musulmanii se sărută pe obraji şi-şi urează “Sărbători fericite !”. În această zi se fac vizite iar copiii primesc dulciuri, cadouri şi bani de la părinţi, rude şi prieteni. Patru zile şi patru nopţi oamenii vor ţine mesele întinse. Este o sărbătoare a regăsirii, a bucuriei şi-a întregirii familiei în jurul acestei sărbători.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233