dobroge.tv

Live

Litoralul românesc a ajuns să fie o ''destinație de weekend''. Turiştii dau vina pe prețurile ridicate, iar reprezentanții patronatelor din turism se plâng de slaba promovare: ''Nu știm să ne prezentăm valorile...''

27 iunie 2023
Publicitate

Plin în weekend, dar cam pustiu în timpul săptămânii. Semn că litoralul românesc a ajuns să fie o „destinație de weekend”. Cel puțin în ultimii doi ani, românii au început să vină la mare doar pentru câteva zile. De ce nu mai reușeste litoralul să mai atragă turiștii de altă dată? Ei bine, oamenii spun că din cauza prețurilor și a serviciilor, iar reprezentanții patronatelor din turism se plâng de slaba promovare.

Avem plaje frumoase, cu nisipuri fine și ape cristaline. Avem unități de cazare și oferte pentru toate buzunare. Însă, chiar și așa, cel puțin în stațiunea Mamaia, numărul turiștilor, cel puțin în timpul săptămânii, este foarte mic. Operatorii din turism dau vina pe lipsa de promovare a litoralului românesc.

„Antreprenorii trebuie să identifice ei în primul rând cu ce anume au greșit pentru că în ultimul timp s-a văzut o scădere drastică a numărului de turiști din România. Ne interesează totodată să revină și turiștii străini pentru că litoralul românesc a avut tot timpul turiști din afara țării, dar în principal ne-am dori ca cetățenii români să-și chletuie banii la noi în țară”, a spus Marius BĂNICĂ, președinte Asociația HoReCa Oltenia.

„Este foarte bine să impulsionăm turiștii români să acceseze aceste servicii aici. Ne dorim sau eu îmi doresc pentru litoral, pentru că industria ospitalității înseamnă tot nu doar anumite destinații, îmi doresc să fie din ce în ce mai plin și să nu avem loc pe șezlong sau chiar pe plajă”, a spus Călin COSMA, președinte Asociația HoReCa Transilvania.

„Motivul pentru care nu sunt căutați este chiar promovarea deși ne străduim să organizăm evenimente, care din păcate sunt puține pentru acest moment”, a spus Cornelia CORSATE, vicepreședinte Asociația Patronală Eforia Turistică.

Bulgaria, Turcia sau Grecia, destinații de vacanță preferate de români, sunt promovate pe toate canalele atât de hotelierii de acolo, cât și de agențiile de turism. Exemplu pe care și cei de la malul mării ar trebui să-l urmeze. Poate așa litoralul românesc nu va mai fi la coadă pe lista opțiunilor când vine vorba de concediu.

Primul lucru pe care l-am sesizat ar fi promovarea care, în 2023, atunci când avem la îndemână social media, internetul și tot felul de canale de comunicare, nu există. Adică, trebuie să ne uităm la vecinii noștri bulgari să vedem ce promovare au ei, ce bani au investit ei în promovare și să luăm un exemplu concret de acolo”, a precizat Marius BĂNICĂ, președinte Asociația HoReCa Oltenia.

„O mai bună organizare și o mai bună promovare. Ne agățăm cu disperare de orice sprijin pe care îl putem primi”, a adăugat Cornelia CORSATE, vicepreședinte Asociația Patronală Eforia Turistică.

La malul mării au venit mai mulți reprezentanți ai Patronatelor din România. Alături de cei de la Constanța încearcă să găsească cele mai bune soluții pentru a promova litoralul românesc și la ei în zonă. Astfel, și numărul turiștilor care vor veni la mare ar putea să crească.

„Nu știm să ne prezentăm valorile și nu știm să arătăm lucrurile frumoase. Ne place să scoatem mai mult lucrurile negative în față. Poate că există și o mică vină a operatorilor pentru că există și operatori lacomi, dar există și operatori care fac o treabă foarte bună”, a precizat Bogdan ARDELEAN, președinte Asociația HoReCa Maramureș.

O altă problemă ar fi banii. Suma alocată pentru promovarea turismului românesc este mult prea mică, susțin reprezentanții patronatelor din România.

„Taxele și impozitele pe care noi le plătim ar trebui ca o bună parte din ele să fie redirecționate și în promovarea destinațiilor turistice din această țară. 1,4 milioane de lei este o sumă derizorie, este o sumă pe care o investești pentru a face un restaurant de 500 de locuri ori ca să promovezi întreg turismul românesc cu această sumă este o glumă proastă”, a spus Nicu RUSEI, președinte Asociația HoReCa Bacău.

Iar lipsa de promovare a turismului începe să se vadă. Cel puțin momentan, se pare că litoralul românesc a ajuns să fie o destinație de „weekend” pentru turiști.

„Gradul de ocupare în acest timp în weekend-uri este de 50%-70%, însă în timpul săptămânii scade acest procent foarte mult”, a spus Cornelia CORSATE, vicepreședinte Asociația Patronală Eforia Turistică.

Lucru care este trist, mai ales că litoralul românesc are ce oferi. Ba mai mult, majoritatea operatorilor economici au încercat să vină cu fel de fel de oferte pentru toate buzunarele și pentru toate gusturile.

„Litoralul românesc mie mi-a plăcut întotdeauna. Îl consider unul dintre locurile în care vin cu plăcere și o dată pentru partea de mare. Marea Neagră este grozavă dar îl consider și un loc foarte bun gastronomic”, a menţionat Bogdan ARDELEAN, președinte Asociația HoReCa Maramureș.

Potrivit reprezentanților din turism, numărul turiștilor care vor veni la mare va începe să crească după ce elevii vor termina examenele.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233