dobroge.tv

Live

BACALAUREAT 2023. Cum li s-au părut elevilor constănțeni subiectele de la proba la Limba și literatura română

Publicitate

Au început emoțiile pentru absolvenţii de liceu. Examenul maturității a debutat cu proba scrisă la Limba și literatura română. Pentru mulți dintre ei subiectele au fost ușoară, însă au fost și elevi care au spus că unele cerințe le-a cam dat bătăi de cap. Anul acesta, la subiectul al treilea a picat romanul. Adolescenții au avut de scris un eseu despre un text narativ de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. 126 de elevi constănțeni au absentat.

După câteva zile bune în care nu au știut dacă vor susține sau nu bacalaureatul la data stabilită inițial, absolvenții de clasa a XII-a și a XIII-a au intrat de luni în febra examenelor. Mario este unul dintre adolescenții care și-a testat cunoștințele acumulate în cei patru la limba și literatura română.

„Foarte bine, m-am descurcat și am picat pe subiect. ‹‹Ion›› puteam să scriu, dar am scris despre ‹‹Ultima noapte de dragoste››, la Camil Petrescu”, spune Mario, elev.

Speră să treacă cu bine și de celelalte două probe, iar media finală să fie una mare. În ceea ce privește viitorul lui, Mario spune că s-a hotărât de mult ce vrea să facă mai departe. Pentru asta a muncit suplimentar, dar dorința sa s-a împlinit.

„Am intrat deja la Electronică, la București, la Politehnică, da.. mai trebuie diploma de bac”, mai spune Mario, elev.

La fel ca și Mario, ceilalți elevi care au ieșit din sălile de examen, au fost bucuroși și mulțumiți de subiecte. La partea a III-a au avut de prezentat particularitățile unui text narativ scris de Liviu Rebreanu sau Camil Petrescu. Au fost însă și absolvenți care au fost luați prin surprindere.

„M-am descurcat, a picat ceva ce știam. Eu am scris despre ‹‹Ion›› de Liviu Rebreanu. La subiectul al doilea poezie era din câte am înțeles tema trecerii timpului. Am avut ce sa scriu, dar emoțiile și-au făcut simțită prezența”, spune o elevă.

„Ion și am picat și pe subiect. Și la subiectul II relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice. Dar am scris, toate subiectele”, spune un elev.

„A fost ușor, neașteptat de ușor. La subiectul III m-am așteptat să pice asta, dar din păcate nu am scris nimic. Am făcut doar subiectele I și II care au fost ușoare Nu am avut timp să îl învăț”, spune un alt elev.

Părinții au așteptat cu sufletul la gură să vadă cum s-au descurcat la prima probă copii lor.

Mămică: S-a pregătit cu siguranță, da.

Reporter: Și are gânduri pentru mai departe? S-a hotărât ce vrea să facă?

Mămică: Da, dă la Medicină Umană la Cluj.

Îmi aștept nepoata, nu am emoții pentru că este un copil foarte bun. Merge în Olanda la Științe politice”, spune o elevă.

După această perioadă de foc, urmează admiterea la facultate. Unii dintre ei știu unde să meargă la studii, dar sunt și absolvenți care întâi așteaptă să se afișeze rezultate.

„Sincer, vreau să iau bacul mai întâi. Degeaba vrei să dai la universitate, dacă nu iei bac-ul”, spune un elev.

„La Politehnică, energetic”, spune un alt elev.

4.372 de absolvenți ai claselor a XII-a și a XIII-a au susținut luni prima probă în cele 16 centre de examen din județul Constanța. Au fost și 126 de elevi care au absentat. Următoarea probă, cea a profilului va avea loc marți, iar miercuri se va desfășura proba la alegere a profilului și specializării. Primele rezultate se vor afișa pe 3 iulie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233