dobroge.tv

Live

Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Muzeul de Artă Populară din Constanța: două cunoscute creatoare de ii și cămăși românești au făcut demonstrații de lucru

23 iunie 2023
Publicitate

Vera Andronic a venit la Constanța tocmai din Suceava din comuna Mănăstirea Humorului. Își dorește să ducă mai departe arta confecționării pieselor de port tradițional, specifice acestei zonei de unde vine. Lucrează de la 10 ani, iar măiestria confecționării iilor și cămășilor tradiționale a moștenit-o de la mama sa. Prima dată a învățat să facă cruciulițe și puncte, iar acum din mâinile ei ies adevărate comori.

„Am venit cu costume populare, tradiționale, baticuri, cămăși, brâie. De exemplu, această cămașă am cusut-o astă iarnă, la care cos 3-4 luni”, a declarat Vera Andronic, meșter popular.

Pentru realizarea unui singur obiect vestimentar Vera muncește între o săptămână și trei luni, în funcție de model. Ba mai mult, în colecția sa există și o ie care are o vechime de 100 de ani.

Iulia Goran vine din Breaza. Are peste 35 de ani de experință în broderie și realizează, pe lângă iile tradiționale și rochii de mireasă, ștergare și batiste. Totul a început la vârsta de șase ani. A învățat să coasă de la mama ei și de sora cea mare. Își amintește că primul prosop realizat de ea cu motive tradiționale moldovenești a fost la 12 ani. Acum este cunoscută în toată țara. A venit și la Constanța cu câteva ii făcute de ea.

„Lucrez această broderie de peste 50 de ani și am vrut să duc tradiția și modelul și tot ce am lucrat și în afară în foarte multe locuri: Washington, Germania, Italia, Iordania, Bruxelles, Viena, Cehia, China și în țară la toate muzeele mari. Aceasta este ia mea, la care am lucrat peste 13 ani. Are o complexitate de lucru foarte mare”, a declarat Iulia Goran, meșter popular.

Ia românească a intrat în Patrimoniul mondial imaterial UNESCO în din 2022. „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” – a fost inclusă pe listă în luna decembrie 2022.

„A ajuns la UNESCO Ia de Breaza”, a declarat mai Iulia Goran, meșter popular.

„Ideea acestei manifestări este perpetuarea acestora în timp. Pentru că datoria noastră este să ducem tradiția mai departe. Noi în Dobrogea nu vorbim despre ie, vorbim despre cămașă. Nu vorbim despre ie în alte zone ale țării, de exemplu în Transilvania”, a declarat Cerasela Dobrinescu, muzeograf Muzeul de Artă Populară Constanța.

Pentru a face dovada măiestriei în ceea ce privește realizarea podoabelor din mărgele ce accesorizează cămășile, la manifestare a fost prezentă și creatoarea Epsen Memet din Constanța.

„De aici am pornit, din zona de podoabe, chiar dacă sunt tătăroaică sunt îndrăgostită de portul popular românesc. Până la urmă trăim în Dobrogea și Dobrogea este recunoscută pentru multiculturalitatea ei. Avem aici un zgărdan de Bucovina. Modelul original este undeva prin Statele Unite acum, într-o colecție privată”, a declarat Epsen Memet, meșter popular.

De asemenea, membrele Asociaţiei „Cusături dobrogene” din Constanţa vor face demonstraţii de lucru, fiind organizate după modelul şezătorilor de altă dată.

„Vom reconstitui atmosfera unei șezători de odinioară. Așa cum poate mulți știu, în trecut, femeile își împărtășeau toate acele idei din care se nășteau cămășile, se nășteau piesele de port, țesăturile. Ele se adunau în aceste șezători, lucrau împreună, se ajutau, își învățau motivele una de la alta”, a mai declarat Cerasela Dobrinescu, muzeograf Muzeul de Artă Populară Constanța.

Despre ia românească au învățat și copiii de la Centrul Educaţional Victoria. Ba mai mult, au și pictat „sânziene pe linguri”.

Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită la Muzeul de Artă Populară din Constanța. În 2022, președintele României a promulgat o lege prin care ziua de 24 iunie devine „Ziua Iei”.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233