dobroge.tv

Live

Ziua Internațională a Refugiatului, marcată și la Constanța. În Parcul Arheologic au avut loc mai multe activități atât pentru adulți, cât și pentru copii

21 iunie 2023
Publicitate

În urmă cu mai bine de un an de zile a început războiul în Ucraina. Speriați, oamenii și-au făcut repede bagajele și au fugit din calea bombelor. Zeci de mii de ucraineni au venit în Constanța. Mulți s-au stabilit aici și au început să o ia de la zero. La malul mării au găsit a doua casă, iar autoritățile locale împreună cu mai multe asociații au făcut tot posibilul pentru a-i integra.

„S-au făcut eforturi uriașe în cooperare cu toate instituțiile de la nivel local fapt în care la nivel de Constanța sunt înregistrați aproximativ 20.000 de cetățeni ucraineni cu adresa declarată în județul Constanța. Numai structura noastră a emis peste 15.000 de documente de protecție temporară”

„Ați împărțit cu noi transportul public, cozile de supermarket, leagănele din parcurile de distracție pentru copii. Toată munca noastră împreună va trebui regândită. Ne-ar plăcea și am fi recunoscători dacă am putea obține mai mult sprijin pentru situațiile ucrainenilor vulnerabili care trăiesc în Constanța”

„România a răspuns foarte bine în ceea ce privește urgențele, dar în același timp a fost prima țară din Uniunea Europeană care și-a deschis porțile pentru protejarea și integrarea refugiaților”, a declarat Pablo Zapata, reprezentant UNHCR în România.

Refugiații ucraineni și-ar dori mai mult suport în ceea ce privește serviciile medicale, dar și un sprijin pentru persoane cu dizabilități. Ba mai mult, vor să și muncească, însă de cele mai multe ori întâmpină aceeași problemă: limba.

„Constanța este un oraș foarte prielnic pentru ucraineni. De ce? Pentru că este un oraș multinațional unde lucrează și trăiesc foarte mulți cetățeni străini și limba engleză este foarte bine știută. Pentru că pe teritoriul Constanței lucrează multe companii de logistică din Ucraina care vorbesc limba engleză, limba internațională, a zis că pentru ei nu ar fi vorba de bariera de limbă, doar că existe dorința de a munci și locuri disponibile de muncă”, a declarat Victoria, reprezentant Centrul Comunitaria Constanța.

Încă de luna trecută, refugiații au depus dosarele la AJOFM pentru a primii ajutorul de la stat. 2.000 de lei pe lună ar urma să primească o familie, 750 de lei o persoană singură și 600 de lei pentru hrană.

„Principala problemă este noul program din cauză că fiecare membru al familiei trebuie să muncească undeva și copiii trebuie să participe, să fie incluși într-o școală românească sau o grădiniță românească și pentru copiii ucraineni este foarte greu să înceapă noul an școlar într-o limbă pe care ei nu au studiat-o”, a declarat Constantin Cerepinschi, liderul comunității ucrainene.

O altă problemă pe care aceștia au ridicat-o este sistemul educațional. La ora actuală, cel puțin în municipiul Constanța, numărul școlilor și liceelor este insuficient pentru a acoperi și nevoile cetățenilor ucraineni. Iar de grădinițe nici nu au vrut să discute.

„Foarte mulți copii au plecat în prima jumătate a zilei la diferite cursuri unde studiau limba română gratuit sau cu plată și nu a fost niciun rezultat benefic. Au zis că dacă le-ar mai da un interval de minim un an, în care copiii să meargă mai departe să studieze limba română intensiv, atunci poate ar fi efect. Foarte multă lume cedează, nu este pregătită psihologic și pleacă în alte localități sau în alte țări”, a mai declarat Victoria, reprezentant Centrul Comunitaria Constanța.

În Constanța și-au găsit casă și alte naționalități. Și pentru ei limba este o barieră. Își doresc să învețe, însă susțin că sunt prea puține locuri care oferă astfel de cursuri.

„Mie îmi este încă greu cu limba. Cred că ar trebui să existe mai multe cursuri de limba română. Ar fi un ajutor pentru mine. Ar fi mai ușor să-mi deschis un cabinet în România”, spune un refugiat.

„Refugiații au început să se stabilească aici. Orașul este asemănător cu cel de unde vin. Există și Marea Neagră. Mulți dintre ei locuiesc în Odessa, Mariupol sau în alte zone din Ucraina. Ei simt că acesta este mediul cel mai prielnic pentru a trăi până când se vor întoarce acasă”, a mai declarat Pablo Zapata, reprezentant UNHCR în România.

Ziua Internațională a Refugiatului a fost miercuri marcată și la Constanța. În parcul arheologic au avut loc mai multe activități atât pentru adulți, cât și pentru copii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233