dobroge.tv

Live

„Vestigii” - expoziție de fotografie și obiecte de patrimoniu, la Constanța: accesul vizitatorilor este gratuit

19 iunie 2023
Publicitate

De la fotografii aeriene, cu lumini artificiale sau tehnice, și până la profesionalism și pasiune. Asta reprezintă „Vestigii”, expoziția fotografului Mircea Stoian. Acesta ne invită astfel să pornim într-o călătorie virtuală prin Dobrogea. Vernisajul cuprinde 30 de fotografii și sunt expuse până la finalul lunii. Accesul publicului este gratuit.

Dobrogea este o regiune încărcată de istorie. Ruinele așezărilor dacice, ale orașelor și cetăților grecești sau romane sunt și astăzi vizitate de sute, chiar mii de oameni în fiecare an. Fotograful Mircea Stoian a reușit să surprindă în imagini cele mai importante situri arheologice. 30 de fotografii au fost prezentate în cadrul expoziției „Vestigii”.

„Pentru mine nu pot să zic că este una mai semnificativă decât alta. Este o imagine care combină știința arheologului, cu ingineria, cu topografia și a ieșit un plan fotogrametic la scară. Am încercat să fac un pic altceva, decât fotografia artistică”, a declarat Mircea Stoian, fotograf.

„Dobrogea practic nu poate fi secționată, ruptă în două așa cum este ea împărțită administrativ. Ea a fost întotdeauna o unitate istorie, o unitate geografică și viața s-a desfășurat în alte timpuri, în alte coordonate”, a declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În fotografiile expuse sunt imortalizate situri, precum: Tropaeum Traiani, Capidava, Tomis, Complexul Rupestru de la Murfatlar, Histria, Callatis, Enisala, Argamum, Halmyris, Noviodunum, Carsium.

„Fotografia aeriană este extrem de valabilă pentru că poți să descoperi de sus, de la înălțime, lucruri pe care de la statura unui om nu le poți sesiza. Depinde de culoarea, de înclinarea vegetației, de urma lăsată dar care de sus deschide o perspectivă de cercetare în viitor, în locuri în care probabil nici nu bănuia cineva că există un monument”, a declarat Florin Topoleanu, arheolog.

„Surprind punctele cheie ale Dobrogei, punctele cheie, din punct de vedere arheologic, din punctul meu de vedere. Se vede foarte bine că acolo nu a putut reprezenta un monument, a prezentat un fragment reprezentativ. Aici vedem, Murfatlarul sau Callatis și ceea ce este interesant, prezintă Dobrogea în ansamblu”, a mai declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

O parte dintre fotografii au fost surprinse din avion, unele au fost realizate cu lumini artificiale, iar altele sunt fotografii științifice. În dreptul lor se regăsește și o etichetă cu informații, cum ar fi distanța dintre locația expoziției și situl arheologic prezentat.

„Sunt câteva imagini care au lumini artificiale puse. Pe una din ele, am avut curiozitatea să număr luminile, când am ajuns la 14 lumini, m-am oprit, că erau prea multe. Imaginile aeriene, sunt imagini făcute din avion, nu sunt făcute cu drona”, spune un constănțean.

De asemenea, au fost expuse și obiecte din patrimoniul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

„Sunt piese de ceramică, de calcar din diferite zone ale Dobrogei, din diferite perioade istorie, dar din perioada antică ăsta ar fi elementul comun care completează eclectismul acestei expoziții vizuale”, a mai declarat Aurel Mototolea, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Programul de vizitare al expoziției care are loc la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” este de luni până vineri în intervalul orar 10:00-17:00, iar în weekend este de la 12:00-20:00. Accesul vizitatorilor este gratuit.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233