dobroge.tv

Live

CONSTANȚA. Lansare de carte la Muzeul Militar: „Stan Poetaș. Generalul nepereche”

14 octombrie 2020
Publicitate

Cariera militară și faptele de arme din Primul Război Mondial ale generalului Stan Poetaș au fost cuprinse într-o carte de excepție. Lucrarea a fost lansată astăzi, la Muzeul Militar din Constanța, cu respectarea tuturor normelor de protecție în contextul pandemiei.

La 5 decembrie, în Brăila, se năștea Stan Poetaș, un erou al Armatei în perioada Primului Răbzoi Mondial. Pentru a-i fi omagiate cariera militară și faptele de arme, dar și pentru a fi readus în atenția opiniei publice, miercuri, la Muzeul Militar din Constanța a fost lansată o carte despre activitatea sa.

Povestea lui Stan Poetaș nu a fost spusă niciodată. Și eu, și alți istorici l-am amintit pe Stan Poetaș în desfășurarea evenimentelor din primul război mondial”, declară dr. Costin Scurtu, directorul Muzeului Militar Constanța

Autorul lucrării „Stan Poetaș - Generalul nepereche” este nimeni altul decât colonelul în rezervă Remus Macovei, președintele Asociației Cultul Eroilor Regina Maria Filiala Constanța. Cartea care arată cariera militară a lui Poetaș este a 18-a lucrare a lui Macovei și, spre deosebire de altele, care vorbeau despre militarii de carton, are o abordare diferită.

Generalul-erou Stan Poetaș, un mare erou al Armatei Române a fost pe nedrept uitat în ultima perioadă. Era unul dintre cei mai apreciați ofițeri ai Armatei Române, de regele Ferdinand, și totuși, nu a fost avansat, nu a fost decorat, așa cum au fost alții decorați”, spune colonelul în rezervă Remus Macovei, autor.

Lucrarea a fost realizată cu sprijinul mai multor colegi din țară ai colonelului în rezervă Remus Macovei. Un an a durat strângerea documentelor necesare. Stan Poetaș a fost întotdeauna în linia întâi și în cele mai periculoase locuri, mărturisesc istoricii.

Este o enoigmă de ce acest general, devenind erou prin moartea sa, alături de alți doi generali, generalul David Praporgescu și generalul Ioan Dragalina, nu a fost la fel de cinstit, chiar în epocă, chiar în perioada interbelică. Nu mai vorbesc de perioada de după 1945.”, afirmă colonelul în rezervă Cristian Scarlat, președintele Asociației Stindard București

În orașul Soroca din Republica Moldova, în semn de recunoștință, a fost înălțat în 1929 un monument în memoria lui Stan Poetaș. Evenimentul de la Muzeul Militar din Constanța a avut loc cu respectarea tuturor normelor sanitare în contextul pandemiei de COVID-19.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233