dobroge.tv

Live

Încep controalele OPC pe litoral. 400 de inspectori de la Protecția Consumatorului aduşi din toată ţara vor lua la pas fiecare staţiune până la jumătatea lui septembrie

12 iunie 2023
de
Publicitate

Încep controalele OPC pe litoral. Vizate sunt în principal locurile improvizate care vând mâncare, dar nu vor fi uitate nici condiţiile de cazare din hoteluri şi din pensiuni ori plajele care nu lasă loc pentru cearşafuri. 400 de inspectori de la Protecția Consumatorului aduşi din toată ţara vor lua la pas fiecare staţiune până la jumătatea lui septembrie.

Concediul la mare se poate încheia la spital iar inspectorii OPC ne cer să fim atenţi când vine vorba de mâncare. Indiferent de reclamă, alimentele preparate în chioşcuri improvizate sau direct pe marginea trotuarului sunt la fel de periculoase ca cele expirate. În stațiunea Mamaia, de exemplu, în ultimii trei ani numărul barăcilor şi dughenelor a crescut de trei ori.

„Caşcarabetele sunt structurile construite rapid din aglomerări de materiale de construcţii pe faleze în general. Noi considerăm această variantă de funcționare total necorespunzătoare atât timp cât nu respectă exigențele minimale de igienă și de flux tehnologic așa cum iată se cere locațiilor construite legale de alimentație publică”, a spus Horia CONSTANTINESCU, președinte ANPC.

În 2017 erau până în 20 de astfel de locaţii, iar după câțiva ani numărul lor a ajuns la peste 60. Şi nu e de mirare. Acestea s-au înmulțit pentru că fluxul mare de turiști le-a adus patronilor încasări spectaculoase.

„Acolo unde pavinetul locației respectiv este defapt trotuarul sau faleza cu siguranță măsurile vor fi de oprire a funcționării pentru perioada în care acest operator economic verificat pretinde că poate remedia. Dacă nu reușește acest lucru, nu-și va relua activitatea deloc în acest sezon”, a precizat Horia CONSTANTINESCU, președinte ANPC.

„Din perspectiva produselor alimentare periculoase iar există un nivel foarte ridicat de intransigență. Sunt fel și fel de coloranți alimentari care sunt vânduți în fel de fel de limonade, sucuri, bubble-uri de orice fel. Iarăși avem toleranță zero! Sunt produse care pot provoca situații nedorite copiilor noștri”, a spus Paul ANGEL, director ANPC.

Constănțenii și turiștii care ajung în staţiuni chiar și pentru o escapadă de weekend spun că tocmai aceste dughene şi tarabe creează disconfort în perioada sezonului estival şi că ar mai trebui rărite.

Inspectorii de la Protecţia Consumatorului îi încurajează pe turişti să îi anunţe în caz că nu primesc serviciile achitate ori dacă standardul de calitate coboară sub limita legii. Vor fi verificate condiţiile de cazare din hoteluri sau dacă plajele respectă suprafața de 30% pe care adiministratorii trebuie să o păstreze pentru cei care nu vor să stea pe şezlong.

„Ne interesează ca filtrele aerelor condiționate să fie curate și schimbate și înlocuite sau acolo unde se poate să fie aere condiționate noi, ne interesează în continuare ca unitățiile de cazare să aibă așternuturi curate, să aibă saltele curate, să aibă perne curate, să fie schimbate prosoapele la o anumită perioadă”, a precizat Paul ANGEL, director ANPC.

„Cum ar trebui să fie mobilierul? Ar trebui să nu fie deteriorat în primul rând. Și camerele ar trebui să arate așa cum ne dorim noi, consumatorii. Adică impecabile. Cei care nu respectă legea şi nu se conformează vor suporta consecinţele legii”, a spus Mihai CULEAFĂ, vicepreşedinte ANPC.

„Noi vom aplica sancțiuni pentru nerespectarea actelor normative în vigoare. Dacă nu vor înțelege să se conformeze se va lua măsura complementară de închidere a locației respective”, a mai spus Horia CONSTANTINESCU, președinte ANPC.

Și pentru ca totul să se desfășoare cât mai corect, inspectorii OPC au primit și echipamente noi. În rucsacul fiecărui comisar se regăsește o tabletă cu toate dotările necesare, un termometru de ultimă generație cu care pot verifica chiar și gradul de umiditate dintr-un anumit spațiu, precum și un telemetru.

Comandamentul Litoral va funcționa până la 15 septembrie, perioadă în care se vor desfășura acțiuni de control, de preluare și cercetare a reclamațiilor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233