Cele trei tabere de stat de pe litoral își vor deschide porțile în câteva zile: „Avem în jur de 2.400 de copii, cam 70% grad de ocupare” - Tabăra de la Năvodari a rămas doar o amintire
Vacanța de vară bate la ușă, așa că părinții caută locuri pentru a-i trimite copii în tabără. La malul mării au de unde alege. Trei tabere de stat, doua la Eforie şi una la 2 Mai îşi vor deschide porţile în câteva zile. Și la Năvodari ar mai fi fost una, însă nimeni n-a mai avut grijă de ea. Tabară arată acum ca o ruină.
Este forfotă în tabarele de pe litoralul românesc. Se muncește de zor astfel încât totul să fie gata atunci când vor începe să sosească copiii. De pildă, la Eforie se fac în aceste zile ultimele retușuri. Camerele au fost deja văruite, lenjeria a fost pusă iar grupurile sanitare au fost igienizate.
„Tariful pe zi de copil pe această vară este de 130 de lei, 58 de lei trei mese pe zi și 72 de lei cazarea. La ora actuală avem în jur de 2.400 de copii, cam 70% grad de ocupare la Tabăra Eforie Sud şi Tabăra Luminița, Eforie Nord”, a declarat Nicolae Ghindici, administrator tabără.
De asemenea, copiii vor avea acces și la terenurile de sport precum și la cele de joacă. Și în bucătărie s-a lucrat de zor. Au fost așezate mesele și scaunele, iar meniurile au fost stabilite. Bucătăresele s-au gândit și la preparate pentru copii care au nevoie de alimente speciale.
„Avem un plan meniu compus din șapte meniuri diferite pentru fiecare zi de tabără. Meniul 1 conține la micul dejun cafea cu lapte sau ceai cu lămâie, unt porționat, gem porționat, cașcaval, salam, bacon, șuncă de pui, măsline, Nutella, pâine albă și castravete. La dejun avem ciorbă de pui a la grec, mușchi de porc la grătar cu cartofi prăjiți, salată de roșii cu castraveți, pâine albă, corn cu ciocolată, măr, apă minerală”, a mai declarat Nicolae Ghindici, administrator tabără.
„Și fructe avem incluse în meniu pentru că este vară și este nevoie pentru copii. Îi așteptăm cu drag și bănuiesc că și ei își doresc să vină la plajă și să ne reîntâlnim. Odată ce sunt veniți aici sunt ca și ai noștri”, a declarat Vasilică Ghiga, bucătăreasă.
Numărul locurilor în taberele școlare de stat ar fi fost mai mare. Și asta pentru că la Năvodari mai există o tabără, însă de ani zile nimeni n-am mai făcut nimic acolo. Așa că acum a ajuns doar o ruină. Toți cei care vin aici și doresc să retrăiască amintirile copilăriei pleacă dezamăgiți.
Din camere s-au desprins bucăţi de tencuială, iar bălăriile au crescut în voie peste tot. Pe vremuri aici, ajungeau, pe serie, 14.000 de copii. După Revoluţie, tabăra fost disputată de Primăria Năvodari şi o companie de turism, care a preluat patrimoniul sindicatelor. Lupta nu s-a sfârşit nici în prezent, iar pe rolul instanţelor sunt mai multe acţiuni.
Constănțean: Dezgustător este puțin spus, deplorabil. Sincer cred că nu am suficienți ani ca să comentez, Nu am văzut-o ok, dar de prin anii 2000 o știu și arăta cât de cât mai ok.
Reporter: S-ar putea recupera?
Constănțean: Da! O schimbare de mentalitate nu neapărat în clădirea asta, ci pur și simplu în mintea oamenilor.
***
Constănțean: Abandonată. Poate vor să o folosească din nou, nu știu.
Reporter: Mai poate fi recuperată la cum arată?
Constănțean: Da, cu suficient efort.
Numărul de locuri de care dispun taberele şcolare de stat în acest moment de la malul mării este de 600 Primii copii sunt aşteptaţi să sosească începând de pe 19 iunie.