Zeci de poliţişti ai Penitenciarului de la Poarta Albă au refuzat să mai intre la muncă în această dimineață. ''Condițiile de muncă sunt foarte grele''
Și polițiștii din penitenciare au protestat astăzi. Aceștia au refuzat să intre la programul de lucru pentru o perioadă de timp cuprinsă între două şi patru ore. A fost afectat programul de vizite, de plimbări, precum și ieșirea și prezentarea celor încarcerați la instanțe. Sindicaliștii sunt nemulumiți de salarii, dar și de decizia coaliției de guvernare de a schimba legea pensiilor speciale.
Zeci de angajați ai Penitenciarului de la Poarta Albă au refuzat să mai intre la muncă în această dimineață. Au venit la serviciu, însă au rămas în fața unității de detenție. Însă, peste 300 de polițiști au semnat dezacordul pentru muncă suplimentară.
„Miercuri, 31.05.2023, poliţiştii de penitenciare vor refuza să intre la programul de lucru timp de 2-4 ore, deoarece s-au săturat să mai fie bătaia de joc a lui Marcel Ciolacu şi a lui Nicolae Ciucă. Protejarea pensiilor militare vehement trâmbiţată în spaţiul public de cei doi politicieni s-a dovedit a fi o mare minciună şi o înşelătorie de proporţii”, se arată într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
„Inițial ne-am gândit la patru ore ca formă de protest pentru că în primul rând ne gândim la colegii care se află în serviciu încă de aseară. Deja au 14 ore de muncă”, a spus George LAZĂR, președinte SNPP.
Polițiștii din penitenciare au mai multe revendicări. Printre acestea se numără: acordarea salariilor prevăzute în lege, aplicarea legii pensiilor militare fără modificări și actualizarea şi indexarea pensiilor militare.
„Situația materială a fiecăruia. La un salariu de debutant de 3.800 de lei este foarte mic pentru actualele condiții. Solicităm norma de hrană să fie plătită la valoare fără plafonări, solicităm ca norma de echipare să fie plătită la valoare fără plafonări, solicităm aplicarea legii. Avem legea 153/2017 a salarizării unice care se aplică cu sincope”, a spus Tony PENU, lider de sindicat SNPP.
„Legea salarizării nu este aplicată. Să zicem, cred că, suntem singurul stat care suntem plătiți plafonări. Salariul este calculat în continuare la 2009. Deci, suntem 14 ani mai târziu și în continuare lucrăm cu plafonări pe 2009. Ca idee, avem pe 2009 salariul de 573 de lei salariul de bază la care se aplică sporuri la fel și ele plafonate pe 2009”, a precizat George LAZĂR, președinte SNPP.
„Principalul motiv îl reprezintă condițiile de muncă, salarizarea precară nu este aplicată legea salarizării așa cum ar fi trebuit să fie ea aplicată”
Angajaţii spun că muncesc ore în plus, care sunt plătite, însă nu cum trebuie. De pildă, unii lucrează chiar și 30 de ore suplimentar, iar dacă există personal, primesc libere. Dar, și aici este o problemă. Nu există suficienți angajați. De aceea, cer ca cei de la guvernare să deblocheze posturilor vacante.
„Excedentul de ore suplimentare, anual se depășesc per sistem un milion de ore suplimentare. Noi ne uităm la ce muncă se desfășoară în cadrul unui penintenciar, la greutățile pe care le întâmpinăm, la lipsa de personal, mai recent au fost blocate și posturile și nu mai pot fi scoase la concurs”, a spus Tony PENU, lider de sindicat SNPP.
În prezent, peste 12.500 de posturi sunt ocupate, însă ar fi nevoie cel puțin 20.000. O altă problemă pe care o au polițiștii sunt și condițiile în care lucrează.
„Condițiile de muncă sunt foarte grele. Dacă peste tot lumea plânge condițiile în care stau deținuții haideți să ne gândim că un deținut stă 2-3 ani în sistem, un angajat 25-30 de ani lucrăm în aceleași condiții. Condițiile sunt similare indiferent că este deținut sau angajat”, a conchis George LAZĂR, președinte SNPP.
Sindicaliștii susțin că acest protest este primul avertisment, iar luna viitoare s-ar putea să blocheze pentru o săptămână activitatea.