CONSTANŢA. Aproape 80 de păpuşi din colecția privată a muzeografului Lavinia Dumitrașcu pot fi admirate la Muzeul de Istorie și Arheologie. ''Încercăm să aducem un pic în lumea noastră lumea copilăriei''
Incursiune în lumea fascinantă a păpușilor de porțelan. Îmbracate în costume populare sau în mireasă, care plâng, se roagă sau mulatre. Toate pot fi admirate în cadrul expoziției „Păpuși pentru copii mici și mari”. Cea mai veche păpușă are peste 100 de ani. Este vorba de colecția privată a muzeografului Lavinia Dumitrașcu. Aproape 80 de păpuși de diferite mărimi pot fi admirate la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța
Sunt delicate, frumoase, de înaltă calitate și realizate cu multă măiestrie. Este vorba de păpușile de porțelan din colecția privată a muzeografului Lavinia Dumitrașcu. Pasiunea ei pentru acestea a început în urmă cu câțiva ani. De atunci a început să le cumpere sau să le primească cadou de la prietenii săi.
„Avem o colecție destul de mare de păpuși vintage și chiar am văzut o păpușă antică, o păpușă de dinainte 1930 sau până la 1930. Este chiar în prima vitrină a acestei expoziții”, a spus Andrei NEAGU, anticar.
Aproximativ 80 de păpuși de porțelan sunt expuse la Muzeul de Istorie și Arhede vizitatori ologie din Constanța. Nu au nicio poveste în spate și nici nume.
„O să găsim o modalitate ca unii copii care vizitează să le scrie poveștile, să le pună nume și să ni le lase undeva”, a spus Lavinia DUMITRAȘCU, muzeograf MINAC.
Are și câteva păpuși care îi sunt dragi. Una dintre ele este „domnișoara cu cățelul”. În colecția sa, se află și una care seamănă foarte bine cu mama ei care era jumătate ucraineancă și arată exact cum era aceasta în tinerețe.
„Sunt multe care îmi plac: păpușa care se roagă, păpușa care seamănă cu mama mea, păpușa care plânge, mireasa și sunt multe. Fiecare are frumusețea ei. Mai sunt și păpușile îmbrăcate în costume naționale din diferite țări pentru că avem păpuși mulatre”, a precizat Lavinia DUMITRAȘCU, muzeograf MINAC.
Păpușile de porțelan sunt de diferite dimensiuni și au fost atent selecționate pentru a fi expuse. Unele sunt rare, altele sunt extrem de valoroase, iar în spatele vestimentației lor există o poveste frumoasă.
„Ele fiind destinate în principal copiilor, fetițelor ca formă sau metode de educație privind modul în care trebuie se îmbrace. Sunt păpuți vintage, păpuși din anii `50 până în anii `80”, a spus Andrei NEAGU, anticar.
„Este o privire asupra istoriei, istoriei păpușilor pentru că aici avem și păpuși, am văzut de la 1860 și un altfel de a te juca, de a imagine jocuri, nu numai în lumea asta virtuală”, a spus Nicoleta MIVU, restaurator.
Expoziția este un cadou oferit copiilor și celor care în sufletul lor mai există o fărâmă de copil. De asemenea, este un mod de a le mulțumi celor mici pentru că ne ajută să mergem mai departe cu zâmbetul pe buze.
„Uneori încercăm să aducem un pic în lumea noastră lumea copilăriei, pe care unii dintre noi am pierdut-o și încercăm prin toate mijloacele să o regăsim”, a spus Nicoleta MIVU, restaurator.
La vernisajul expoziției au participat și copiii de la grădinița „2 Pitici”. Alături de ei au fost părinții, dar și profesorii lor.
„Ei nu cunosc păpușile. Ei acum sunt altă generație, se joacă cu alte obiecte care nu sunt tocmai ok pentru vârsta lor, pentru mulți dintre ei, dar trebuie să le facem noi, părinții, și cu ce a fost în trecut. Noi, ca și părinți, avem obligația să-i învățăm tot ce ține de tradiție.
„A fost o experiență unică. Nu am mai văzut atât de multe exponate la un loc. În copilăria mea am avut și eu parte de aceste păpuși. M-am jucat cu ele, stăteau acolo într-un colț, aveam voie doar în anumite momente să ne jucăm cu ele”
Expoziția „Păpuși pentru copii mici și mari – din colecția personală a Laviniei” este deschisă publicului până pe 28 iunie.
Eveniment
Externe
Sănătate
Educație
-O-școală-din-Constanța-va-fi-modernizată!-A-fost-semnat-contractul-de-execuție-(1).jpeg)
Școala Gimnazială nr. 37 din Constanța va fi modernizată: contractul de execuție a fost semnat
_1024x768.jpg)
Ziua Porților Deschise la Gruparea Mobilă Constanța

Unde preferă românii să petreaca 1 Mai? Munte, mare sau Delta Dunării
Cum s-au descurcat elevii constănțeni la simularea Evaluării Naționale
Ce spune poliția despre accidentul de la Institutul de Marină
Fevronia Ciortan, meșter popular, susține demonstrații de încondeiere la Constanța
Vrei să înveți în America? Aplică pentru bursa FLEX 2026-2027
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

