Este criză de angajați pe litoral. Operatorii economici se plâng că nu prea mai sunt tineri dornici de muncă: ''Vor să se îmbogățească în două luni, asta este problema''
Este criză de angajați pe litoral. Operatorii economici se plâng că de la an la an forța de muncă este într-o continuă scădere, în primul rând din cauza faptului că personalul calificat se reduce simțitor, iar tineri dornici de muncă nu prea mai sunt. În acest moment doar pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt disponibile sute de anunțuri de angajare în domeniul HoReCa.
Operatorii economici din turism de pe litoral se lovesc la fiecare început de vară de aceeași provocare: găsirea de angajați dispuși să lucreze pe perioada sezonului estival. Din punctul lor de vederea, cea mai mare problemă este dată de faptul că tinerii nu mai sunt interesați să intre în industria HoReCa, preferând să plece în alte țări unde se câștigă mai bine iar contractele sunt pe termen lung.
„Da, într-adevăr, avem probleme cu personalul mai ales pe parte de HoReCa, aici e grav. Nu mai sunt dispuși tinerii să muncească și se îndreaptă spre alte variante de muncă sau alte țări chiar”, a spus Mihai MUNTEANU, administrator terasă.
„Este destul de greu, este criză de personal și de asta mulți încep să se orienteze către personal din afara țării, pakistanezi sau alte etnii”, a spus Raluca GIURCA, manager terasă și hotel.
Operatorii economici încearcă pe cât posibil să-și formeze o echipă pe care să o păstreze an de an, însă există și situații în care rămân fără personal chiar în mijlocul sezonului estival.
„De foarte multe ori s-a întâmplat să plece. Vara, vă dați seama că este un flux mare de muncă, noi le oferim tot ce au nevoie, dar se sperie că valul de muncă de pe litoral. Ne mobilizăm în așa fel încât să scoatem situația la capăt”, a adăugat Mihai MUNTEANU, administrator terasă.
„În situația asta e mare nebunie și încercăm să acoperim postul cu personalul care este, dar cu greu, pentru că automat este mult mai solicitant”, a precizat Raluca GIURCA, manager terasă și hotel.
Nu doar la restaurante și hoteluri există un deficit de personal. Administratorii de plajă au început deja să se pregătească, însă și ei au probleme cu angajații.
„Mai greu este cu completările de sezon că vin stau două săptămâni, pleacă, iar vin, iar pleacă. Pe 15 iunie de obicei sună telefoanele pentru angajare că atunci ei migrează din stânga în dreapta. Vin, văd că sunt plățiți și cu toate astea vor să se îmbogățească în două luni, asta este problema”, a spus Răzvan CHIȚAN, administrator plajă.
„Nu știu cum gândesc ei că asta e prima întrebare când vin la interviu: ,,Cât îmi oferiți?”, a precizat Raluca GIURCA, manager terasă și hotel.
Nu toți operatorii econimici de pe litoral au ajuns săptămâna trecută la Bursa Locurilor de Muncă, preferând să pună anunțuri pe platformele specializate sau să întrebe la cunoștințe.
„Dăm anunțuri în principiu, dar cea mai bună reclamă este din vorbă în vorbă”, a spus Mihai MUNTEANU, administrator terasă.
„Cel mai bine e din vorbă în vorbă pentru că băieții pe care îi avem vechi garantează pentru ei, dar am ajuns de nu mai avem unde să ducem vorba și mai punem anunțuri pe site-urile de specialitate”, a precizat Răzvan CHIȚAN, administrator plajă.
Cele mai căutate posturi sunt și anul acesta cele de bucătari, barmani, ospătar, beach-boy sau cameriste, iar salariile pe care le oferă operatorii econimici sunt destul de mari și asta pentru că vor să-i motiveze să muncească.
„Salariile oferite de agenții economici sunt de la minum pe economie și în funcție de calificare și experiență pot obține un venit de aproximativ 2.000-2.500 euro, vorbim aici în special de bucătarii cu experiență”, a declarat Adelina VLAD, director adjunct AJOFM Constanța.
În acest moment doar pe site-ul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă sunt disponibile peste 1.000 de anuțuri, dintre care 70% sunt pentru posturi care vizează domeniul turismului.