dobroge.tv

Live

Noaptea Muzeelor are loc și la Constanța: expoziții, tururi ghidate, spectacole, observații astronomice - tot ce puteți vizita gratuit în acest weekend. PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Noaptea Muzeelor are loc și la Constanța: expoziții, tururi ghidate, spectacole, observații astronomice - tot ce puteți vizita gratuit în acest weekend. PROGRAMUL EVENIMENTELOR
13 mai 2023
Redactia DTV
Publicitate

Noaptea Muzeelor 2023 va fi organizată și în Constanța, sâmbătă, 13 mai. Instituțiile de cultură le vor oferi constănțenilor o noapte de neuitat cu tururi ghidate, expoziții și evenimente inedite. Accesul vizitatorilor în cadrul evenimentelor se va realiza gratuit.

  • Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 19:00, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) invită iubitorii de cultură din municipiul și județul Constanța să participe la evenimentul european

Programul general de desfășurare al evenimentului este 19:00 – 01:00 (ultima intrare la 24:00), iar locațiile unde vă așteptăm pentru vizitarea gratuită a expozițiilor de bază ale acestora sunt următoarele:

  • Muzeul din Piața Ovidiu nr.12;
  • Muzeul de arheologie Histria;
  • Muzeul Tropaeum Traiani și Monumentul triumfal din Adamclisi;
  • Cetatea Capidava;
  • Muzeul Carsium din Hârșova.

În sediul central al muzeului (Piața Ovidiu nr.12), pe lângă vizitarea expoziției de bază, vor mai avea loc următoarele activități:

  • începând cu orele 19:30 și 20:30, în Sala „Vasile Canarache”, personalul de specialitate al instituției va susține Ateliere de lucru cu copii, în cadrul acțiunii Istoria – o poveste adevărată, spusă pe înțelesul tuturor;
  • tot în Sala „Vasile Canarache” va rula o prezentare slide show a website-ului cultural www.povestiinargint.ro , aflat în ultimele faze de realizare;
  • începând cu ora 19:30, studenți ai Facultății de Arte – specializarea Interpretare muzicală – Canto, din cadrul Universității Ovidius din Constanța, vor susține concertul interactiv Canto, altfel, regia muzicală fiind asigurată de prof. univ. dr. Florența Nicoleta Marinescu;
  • specialiștii muzeului, singuri sau în colaborare cu cei ai altor instituții, au pregătit o serie de expoziții temporare și itinerante, care vor putea fi vizitate, admirate și înțelese:

- expoziția de fotografii Simboluri monochrome Basarabi-Murfatlar

- exponatul lunii Primele reprezentări antropomorfe din Dobrogea

- expoziție temporară Regalitatea și Dobrogea

- expoziție itinerantă Serbările încoronării (organizată în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni)

- expoziție temporară Viciu și istorie la Kustenge – pipe și lulele din colecția muzeului constănțean;

Apoi, prietenii muzeului de la Asociația „Historia Renascita” vor prezenta, tot outdoor, echipamente militare și arme specifice ale dacilor și romanilor;

Intrarea este gratuită la toate obiectivele muzeului mai sus menționate.

  • Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța invită publicul să participe sâmbătă, 13 mai 2023, la evenimentul cultural anual „Noaptea Muzeelor”. Începând cu ora 20.00, participanții vor putea vizita sălile din muzeu dedicate expoziției permanente, dar și două expoziții temporare, cu lucrări de artă contemporană: expoziția de pictură „Undeva în timp”, semnată de artista Florica Prevenda și expoziția „Les dames de Bucarest” a artistei Georgiana Chițac, care cuprinde desene cu 365 de femei, realizate în cele 365 de zile ale anului 2021.

De la orele 21.00, 22.00, respectiv 23.00, curatorul expoziției „Undeva în timp”, doamna Mădălina Mirea, va oferi trei tururi ghidate în expoziția cu lucrările semnate de artista Florica Prevenda.

Tot în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, de la orele 20.00, respectiv 23.20, se va desfășura spectacolul cu statui vivante „Muzeul lui Shakespeare”, susținut de studenții Facultății de Arte, specializarea Actorie, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța și coordonat de prof. univ. dr. Daniela Vitcu.

Pentru prima dată, în acest an, studenți voluntari de Facultatea de Arte, specializările Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii, din cadrul Universității „Ovidius” din Constanța, vor fi prezenți la eveniment pentru a asigura buna desfășurare a acestuia și pentru a oferi informații vizitatorilor.

Accesul în muzeu se face gratuit, fără programare prealabilă, în intervalul orar 20.00–23.30 (ora de intrare a ultimului vizitator).

  • Muzeul de Artă Populară Constanța

Sâmbătă, 13 mai 2023, în intervalul orar 18- 24, vizitatorii sunt invitaţi să descopere satul tradiţional românesc, prin intermediul expoziţiei permanente „Arta populară din România” și a expoziției temporare „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe”.

Expoziția permanentă a muzeului cuprinde toate genurile creației artistice tradiționale: icoane pe lemn şi pe sticlă, ceramică, port popular, scoarţe, ţesături pentru decorul interiorului, lemn, metal, mobilier ţărănesc şi inventar agro-pastoral, în expunere fiind reprezentate toate provinciile istorice româneşti (Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat şi Moldova) și o multitudine de zone și subzone etnografice.

Expoziția „Ștergare dobrogene cu motive avimorfe” reunește 42 de ștergare dobrogene de o valoare inestimabilă, decorate cu motive avimorfe (pe aceste ștergare au fost identificate 13 tipuri de păsări- porumbei, cocoși, păuni, rândunele, struți, cuci, papagali, pupeze, lebede etc).

Pe tot parcursul serii, la muzeu se vor afla membrele Asociației „Cusături Dobrogene”, care vor face demonstrații de lucru, prezentând celor interesați modele de cusături și broderii autentice. Activitatea va fi organizată după modelul șezătorilor din trecut, când fete și femei se adunau pentru a lucra și descoperi împreună motive și tehnici de realizare ale cămășilor și altor piese de costum sau țesături de interior.

Intrarea este gratuită, iar ultimul acces va fi la ora 23.45

  • Muzeul Național al Marinei Române

Evenimentul va fi deschis cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale î

În intervalul 18.00 - 23.00 vor putea fi vizitate gratuit:

Expoziția permanentă a Muzeului Național al Marinei Române

„Contrițuția Marinei Regale a României la cel de-Al Doilea Război Mondial (1941-1945)” - expoziție foto-documentară, arme albe și de foc, elemente de uniformă - Sala lentilei Farului de la Tuzla

„Dialoguri florale” - expoziție de pictură a Careului Artelor „Amfora” la împlinirea a 40 de ani de activitate - Salonul expozițional „Clio”

  • Secția Muzeului Național al Marinei Române din Mangalia
  • Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii va avea loc evenimentul „Omul și natura”. Accesul se va realiza pe bază de bilet cu plata sau gratuit în limita locurilor disponibile și într-un interval anume de timp.

PLANETARIU– Durata demonstrației este aproximativ 30 minute (capacitatea sălii este de 35 locuri) / 09 : 45 / 11 : 45/13 : 45 / 15 : 00;

Tarife pentru Planetariu – copii până la 7 ani au acces gratuit, elevii vor plăti 6,00 lei, iar adulții vor plăti 24,00 lei.

Observații astronomice nocturne, dacă condițiile meteo sunt favorabile, la orele 20:00-20:30 – 35 locuri acces gratuit / 20:30-21:00 – 35 locuri acces gratuit / 21:00-21:30 – 35 locuri acces gratuit / 21:30-22:00 – 35 locuri acces gratuit / 22:00-22:30 – 35 locuri acces gratuit.

DELFINARIU:

Demonstrații cu delfinii la ora 11:00, cu plata (1.200 locuri) ; la ora 13:00 cu plata (1.200 locuri);

Tarife pentru demonstrația cu delfini – copii până la 7 ani gratuit, elev 15 lei, adult 60,00 lei;

Demonstrația cu delfinii de la ora 15:00 este cu acces gratuit (1.200 locuri).

MICROREZERVAȚIE: 10:00-17:00 acces gratuit. Se vor efectua 3 ghidaje, la orele 12:00, 14:00, 16:00.

  • Centrul Cultural Județean Constanța Teodor T. Burada

Sâmbătă, 13 mai, se va organiza o seară de film. Între orele 22.30 - 24.00 acces gratuit la „Noaptea Filmelor”. Cu această ocazie va putea fi vizionat filmul „Night at tre Museum: Sectret of the Tomb” (2014) - „O noapte la Muzeu: Secretul Faraonului”

  • Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia

Muzeul de Arheologie “Callatis” Mangalia vă invită sâmbătă, 13 mai la Noaptea Muzeelor 2023. Ediția din acest an propune publicului de toate vârstele o serie de momente artistice susținute de copiii talentați ai Mangaliei, ateliere tematice creative cu caracter participativ și comunicări științifice pentru pasionații de arheologie și istorie. Un moment inedit îl va reprezenta prezentarea colecției de cărți poștale ilustrate cu Mangalia din perioada 1900-1947, deținută de dl. Anghel Georgian. Grădina Culturală Callatis va fi gazda expoziției de pictură „Marea în albastru infinit” a pictorului Alexandru Ghinea, membru al Asociației Artiști Dobrogeni. Ne vor fi alături Trupa de Teatru « Thaliamar », coordonată de prof. Aura Mircea și elevii Școlii de grafică și pictură Prof. Karl Robert Perko.


Sursă foto: evenimentemuzeale.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233