dobroge.tv

Live

Ucrainenii își caută joburi la Constanța. Sute de persoane au venit la Bursa Locurilor de Muncă: „Dacă oferta este bună sunt dispus să lucrez în orice domeniu”

12 mai 2023
Publicitate

Războiul din Ucraina le-a schimbat viața multor oameni. Au fugit din calea bombelor pentru a se salva și au ajuns într-o țară nouă doar cu un bagaj în mână. Mulți au ajuns și la Constanța. Aici au fost nevoiți să o ia de la zero și să se descurce așa cum pot. Constănțenii le-au deschis ușile pentru a le oferi un adăpost deasupra capului, iar statul i-a ajutat cu bani. Acum, majoritatea sunt în căutarea unui loc de muncă.

În spatele fiecărui ucrainean este o poveste tristă, o poveste de viață, o poveste pe care doar în filme o mai vedem. În urmă cu mai bine de un an Ucraina era atacă de Rusia, iar oamenii au început să fugă din țara lor natală. Au lăsat în urmă totul: locuința, familie și locul de muncă. Au venit în Constanța, orașul care pentru mulți a devenit a doua casă. Acum își caută un job.

Este și cazul Nataliei.

„Sunt aici pentru că sunt interesată să aflu ceva nou și pentru că fiul meu este student la această universitatea. Plănuiesc să stau în România pentru o perioadă mai lungă. Sunt din Ucraina și de aceea mi-aș dori să descopăr ceva nou”, a declarat Natalia, refugiată.

Natalia a ajuns în Constanța în luna octombrie împreună cu familia sa. Este recunoscătoare pentru tot ajutorul pe care l-a primit aici. Are 40 de ani, iar băiatul său este student la Universitatea Maritimă.

„Mi-aș dori să găsesc ceva pentru dezvoltarea copilului, psiholog. Însă, sunt deschisă pentru orice loc de muncă”, a mai declarat Natalia, refugiată.

Gheorghe Harcenco are 61 de ani iar în Ucraina era pictor. A ajuns în Constanța în luna ianuarie. Își dorește să muncească și ar prefera un loc de muncă care să nu necesite cunoașterii limbii române sau engleze.

„Dacă oferta este bună sunt dispus să lucrez chiar dacă nu am lucrat în domeniul respectiv”, a declarat Gheorghe Harcenco, refugiat.

Sute de ucraineni au venit la Bursa Locurilor de Muncă de la Universitatea Maritimă Constanța. Și pentru ca discuțiile dintre ei și angajator să fie cât mai simple în sprijin au venit și mai mulți voluntari. Printre ei se află și Hana. A fugit din Odessa când a început războiul. Acolo lucra în Resurse Umane.

„Lucrez ca voluntar. Acum ajut ucrainenii cu traducerea la acest eveniment și îmi pare foarte bine și că pot aduce ceva folositor pentru comunitatea noastră, pentru ucraineni care sunt aici. Și îmi pare bine dacă cineva își va găsi de lucru”, a declarat Hana Colesnicenco, voluntar translator.

„Acum cu schimbarea programului 50/20 vedem un interes din ce în ce mai mare al persoanelor afectate de război în găsirea unui loc de muncă și noi oferim servicii prin care ei să se poată integra mai ușor și accesul la cursuri de limbă care este momentan bariera principală în integrarea lor economică și socială în România”, a declarat Roxana Popa, președinte Asociația Proiect Voiajor.

15.000 de ucraineni locuiesc în Constanța, în acest moment.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233