dobroge.tv

Live

Zeci de operatori economici au fost prezenți anul acesta la Bursa Locurilor de Muncă: „Avem o lipsă acută de funcții pentru personal specializat”

12 mai 2023
Publicitate

200 de locuri de muncă au fost disponibile pentru ucraineni la Bursa Locurilor de Muncă. Sute de refugiați au venit să-și caute un job, iar patronii firmelor au fost dornici să-i angajeze. Chiar dacă au alte specializări, oamenii dispuși să lucreze în orice domeniu. Cele mai multe joburi sunt însă turism. Vorbim de un procent de 70%. Datele arată că 7.000 de ucraineni sunt apți de muncă. Și constănțenii și-au căutat astăzi de muncă.

La Constanța, 40 de operatori economici au fost prezenți anul acesta la Bursa Locurilor de Muncă. O parte dintre ele sunt destinate ucrainenilor.

„Pentru cetățeni ucraineni avem peste 200 de locuri de muncă vacante atât pentru cei cu studii medii, cât și pentru cei cu studii superioare”, a declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanța

În județul Constanța există 15.000 de ucraineni, însă mai bine de jumătate sunt copiii. La Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, zilnic sunt înregistrate aproximativ 160 de dosare. Vorbim de ucraineni care apelează la AJOFM pentru găsirea unui loc de muncă.

„Sunt aproximativ 7.000 de ucraineni cu drept de muncă și apți de muncă care ar trebui să-și caute un loc de muncă”, a mai declarat Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanța

Și pentru că mai sunt doar câteva săptămâni până la vară, patronii de pe litoral sunt în căutare de angajați. Sunt disponibile 1.000 de locuri de muncă, iar cele mai multe, adică 70% sunt în turism. Se caută cameriste, ospătari, ajutori de ospătari, barmani și bucătari.

„Din păcate anul acesta în domeniul ospitalier ne confruntăm cu un deficit foarte mare de personal, astfel încât punem la dispoziție locuri de muncă pe partea de recepție și pe partea de bucătărie/restaurant și anume: ajutor de bucătar, bucătar, ospătar și picol”, a declarat Musledin Ebru, reprezentant resort stațiunea Olimp

Posturi libere sunt și în domeniul construcțiilor, dar și în cel naval.

„Avem o lipsă acută de funcții pentru personal specializat în domeniul offshore, foarte multe poziții pentru timonier, legător de sarcină. Oferim și suport pentru angajare pe rol în România. Deci, facilităm angajarea cu plata taxelor în țara de reședință a marinarilor”, a declarat Mădălina Condeiescu, reprezentant firmă.

La bursa locurilor de muncă au venit și mulți constănțeni. O mare parte dintre ei și-ar dori să găsească un job în domeniul în care au studiat. Însă, pentru a avea un venit sau pentru a fi mai aproape de casă sunt dispuși să lucreze și în alt domeniu. Este și cazul lui Alex.

Caută personal tânăr și dornic de muncă. Sperăm să meargă. O să încerc să mai depun să avem mai multe variante. Momentan orice este bun sincer să vă spun pentru că nu sunt foarte multe joburi pentru noi și iei ce e mai bun și îți deschizi portițe și ajungi mai departe. Am terminat UMC-ul, postul de electromecanic”, spune Alex.

Bursa Locurilor de Muncă de la Constanța a avut la Universitatea Maritimă.

„Activitate prin care să pună în legătură agenții economici cu persoanele în căutare unui loc de muncă în scopul realizării unui contract de muncă sau de serviciu. Trebuie neapărat să reducem șomajul în județul Constanța”, a declarat Gheorghe Bușu, director AJOFM Constanța

„A munci este un drept dar după părerea mea este și o obligație pentru fiecare om care este apt să facă acest lucru”, a declarat prof. univ. dr. ing. Violeta Ciucur, rector UMC.

Același eveniment a avut loc și în județul Tulcea în trei orașe: Tulcea, Măcin și Babadag. 66 de angajatori au fost prezenți. Pentru tulceni și nu numai sunt vacante peste 500 de locuri de muncă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233