CONSTANŢA. Refugiații ucraineni au venit în număr mare să încaseze ajutorul oferit de stat. ''Plănuiesc să rămân în Constanța, dar mă voi muta din Tomis Nord într-o altă zonă''
Refugiații ucraineni din Constanța au venit în număr mare să încaseze ajutorul oferit de stat. Chiar dacă este mai mic decât cel cu care s-au obișnuit, mulți ucraineni spun că vor rămâne la malul mării în timp ce alții se orientează spre orașe unde traiul este mai ieftin. Capitala și Brașovul sunt localitățile preferate de vecinii care au fugit din calea războiului.
Luna mai a început cu aglomerație la centrele de asistență socială ale Primăriei Constanța. Motivul este schimbarea legislației cu privire la ajutorul oferit refugiaților din Ucraina. De la începutul acestei luni, ucrainenii vor primi 2.000 lei pe familie. Chiar dacă pare o sumă mică, refugiații spun că sunt recunoscători pentru fiecare leu primit de la statul român.
„Sunt foarte mulțumită de oamenii de aici, de români, am avut doar experiențe plăcute. Ajutorul financiar nu este suficient și sunt nevoită ca din banii pe care îi mai primesc din Ucraina să-mi asigur hrana”, a spus Victoria.
Printre ei sunt și norocoși care fie vor fi găzduiți în continuare chiar și pe bani mai puțini. Alții spun că își caută apartamente în zonele în care proprietarii vor să închirieze pe termen lung la prețuri decente.
„Sunt în Constanța din ianuarie și cred că acest ajutor financiar o să-mi fie foarte util. Vreau să stau aici până când se va termina războiul în țara mea ca să mă pot întoarce acasă”, a spus Tamara.
„Plănuiesc să rămân în Constanța, dar mă voi muta din Tomis Nord într-o altă zonă. Eu nu cred că în altă țară sunt prețuri mai mici și aici e frumos, e și un anotimp frumos acum. Eu sunt marinar și urmează să plec pe vas. Urmează să discut și cu noul proprietar legat de banii pentru chirie”, a spus Evghian.
Există însă și cetățeni ucraineni care intenționează să părăsească litoralul și să se mute în zone unde unde costurile de trai sunt mai mici.
„Pe grupurile create de ucraineni pentru ucraineni sunt foarte multe discuții legate de prețul chiriilor. Într-adevăr foarte mulți ucraineni au ajuns la concluzia că în alte orașe chiriile sunt mult mai mici în Constanța prețurile sunt foarte mari. Mulți dintre ei au spus că chiar și în București prețurile sunt mai mici. Și la munte este oricum mai ieftin ca în Constanța și sunt mulți ucraineni și în Brașov”, a declarat Marina BOȘAN, reprezentant Consiliul Național Român pentru Refugiați.
Din luna iunie însă cetățenii ucraineni care aleg să rămână în Constanța trebuie să-și caute un loc de muncă.
,,Dacă de la începutul anului aveam înscriși 150 de ucraineni pentru un loc de muncă, acum am început să primim și 10 dosare pe zi. Încercăm să îi ajutăm pentru angajare și chiar să îi îndrumăm pentru cursurile de limba română, ca să le fie mai ușor”, a spus Adelina Vlad, purtător de cuvânt AJOFM Constanța
Numai în Constanța și în Năvodari până acum s-au refugiat 25.000 de ucraineni.. Odată cu începerea sezonului estival, parte dintre ei vor pleca fie în alte orașe, fie se vor întoarce în Ucraina.