Marina Militară creează culoare sigure de navigaţie pentru transportul naval de mărfuri în apele teritoriale româneşti. ''Avem pentru aceasta 11 nave care sunt rotite pentru a fi la datorie''
Marina Militară creează culoare sigure de navigaţie pentru transportul naval de mărfuri în apele teritoriale româneşti. Navele patrulează continuu şi unde găsesc încărcături explozive trebuie să le distrugă. Forţele Navale au în acest moment 11 nave de luptă şi două elicoptere care caută minele marine ucrainene ce plutesc în derivă pe Marea Neagră.
Cel mai mare vânător de mine al Marinei Militare are numărul de cod 2-7-4 şi este specializat în căutarea explozivelor de orice fel care plutesc pe mare sau sunt plasate pe fundul apei.
„Vorbim despre obiecte aflate în mişcare, obiecte care au o culoare închisă şi care de multe ori se află între valuri”, a spus lt. cdor. Valentin DEMENTE, șef Centru de Date pentru Lupta constra Minelor.
Minele marine sunt încărcături explozive uriaşe amplasate sub apă, care detonează la cea mai mică atingere. Marinarii de pe nava 2-7-4 sunt cei mai buni observatori pe care-i au Forţele Navale Române.
„O mină neobservată este un pericol pentru orice navă. O parte din minele care au fost deja descoperite în Marea Neagră au fost raportate de către nave civile demonstrând că observarea vizuală este foarte importantă”, a precizat lt. cdor. Valentin DEMENTE, șef Centru de Date pentru Lupta constra Minelor.
La ora 08:00 în fiecare dimineaţă, echipajele încep antrenamentul. Simulează situaţii reale cu mine explozive sau scene de război naval.
„Situaţia de securitate este destul de volatilă. Avem pentru aceasta 11 nave care sunt rotite pentru a fi la datorie, pentru a acţiona cu navele noastre împotriva pericolului minelor marine”, a spus col. Cornel Pavel, purtător de cuvânt Forţele Navale Române.
Când minele marine sunt descoperite plutind în derivă, sunt raportate imediat. Apoi, scafandrii de luptă aflaţi la bord, se pregătesc să le distrugă.
„Facem acest lucru de 1 an de zile şi până în prezent am reuşit să menţinem căile de comunicaţii libere şi să eliminăm întotdeauna pericolul”, a spus lt. cdor. Bogdan IOSIF, comandantul Puitorului de mine și plase 274 „Constantin Bălescu”.
România a fost apreciată de Alianţă NATO când a fost liderul grupării de luptă contra minelor marine în Mediterană. Scafandrii deminori au fost la înălţime şi au primit felicitări din partea aliaţilor. De la începutul agresiunii militare a Federaţiei Ruse în Ucraina, au fost distruse de către Forţele Navale Române, cinci mine.