În Eforie Sud se lucrează din nou pentru extinderea plajei. Muncitorii au fost întârziaţi de o epavă găsită pe fundul mării: corabia este veche de aproximativ 200 de ani
Pe litoral se pregătesc plajele pentru noul sezon estival şi lucrările sunt în grafic. Doar la Eforie Sud muncitorii au fost întârziaţi de o epavă găsită pe fundul mării, pentru care Ministerul Culturii şi-a dat foarte târziu avizul pentru conservarea ei în aşteptarea cercetărilor arheologice. Constructorii care lărgesc plaja din Eforie au ocolit bucata cu epava. Până când vor veni cercetătorii zona a fost delimitată și astupată cu nisip pentru a conserva vestigiile istorice.
Ochiul de apă creat în mijlocul plajei semnalizează locul unde-a fost descoperită o corabie veche, pe fundul mării. Iniţial, siteul arheologic era în larg la 100 metri distanţă, însă când plajele au fost lărgite, nisipul a ajuns în dreptul ei şi-a depăşit-o în final.
Corabia misterioasă, descoperită în adâncuri, a dat peste cap lucrările de extindere a plajei din Eforie Nord. Lucrările au fost blocate în aşteptarea unui aviz al Ministerului Culturii care să dea undă verde săpăturilor arheologice.
„Am primit avizul Ministerului Culturii care ne permite să continuăm lucrările în zona epavei în sensul de a împrejmui zona respectivă, a crea o incintă din care să scoatem nisipul și apa pentru a ajunge la epavă, pentru a se face cercetarea arheologică”, a spus Marius STAMAT, şef de şantier.
Corabia este veche de aproximativ 200 de ani, are 20 de metri lungime și patru metri lățime. Constructorii care lărgesc plaja au înconjurat-o cu nisip până când
nava nu s-a mai văzut deloc, astfel că acum, cercetătorii nu mai au nevoie de scafandri, ci pot face săpăturile de pe uscat.
„După ce se fac acei pereţi de pal-planşe, vom excava aceste nisip sub supravegherea arheologilor astfel încât să nu se sape şi epava, normal după care arheologii vor decoperta epava în sine pentru a putea face cercetarea respectivă”, a precizat Marius STAMAT, şef de şantier.
Acum, lucrările de extindere a plajei pot continua, astfel încât la 1 iunie plajele să fie gata pentru primii turişti ce vin la mare.
„Foarte frumos, foarte frumos. Venim aici de 14 ani dar să știți că era foarte urât dar acum e din ce în ce mai frumos. Am venit şi prima zi de Paşti, am venit şi-acuma, uitaţi, a treia zi de Paşti. Venim pentru că ne place, pentru că s-a făcut plaja”, a spus o turistă.
Lucrările de reducere a eroziunii costiere, cu fonduri europene, în Eforie au început în urmă cu doi ani. Au fost construite șapte diguri, iar la final noile plaje vor avea o lățime cuprinsă între 100 și 140 de metri.