Pasca, simbol al sărbătorilor Pascale: trucuri care intensifică aroma preparatului
Pasca este un simbol al sărbătorilor Pascale pe care gospodinele îl pun pe masa festivă după ce este sfințit. Chiar dacă pare o simplă pâine cu brânză sau alte umpluturi în funcție de regiune, pasca nu este un preparat ușor de gătit. În materialul următor vă arătăm cum să vă impresionați musafirii cu o pască delicioasă.
„Pasca de obicei se face ca aluatul de pâine, e mai ușor. Doar din apă, sare, drojdie. Ca să fie mai gustoasă, noi punem și un ou și un pic de zahăr”, spune Maria, bucătăreasă.
Pasca se gătește mai ușor decât un cozonac, însă și aici există câteva trucuri care intensifică aroma preparatului. De pildă, stafidele se fierb separat înainte de a fi puse în aluat.
„Brânza o frământat cu trei-patru ouă, puține esențe”, mai spune Maria, bucătăreasă.
Fiind un simbol creștin, de pe pască nu lipsește crucea.
„Aici fac o împletitură pentru pască, fac un aluat subțire ca să pot să-l împletesc. Cum împletim părul așa facem și aluatul. Așa facem o cruce, o punem, facem și o foaie, punem brânza și punem această cruce”, mai spune Maria, bucătăreasă.
Aspectul este de asemenea important. Cu multă atenția și implicare, Maria ne-a arătat cum reușit să-i dăm o culoare deosebită acestui desert.
„După ce am așezat-o în tavă dăm cu ou deasupra să-i dea o culoare lucioasă și să se poată rumeni frumos. După ce am terminat-o o băgăm la cuptor la 160 de grade timp de 30 de minute. Și păscuța este gata, cam așa arată!”, mai spune Maria, bucătăreasă.
După aproximativ 30 de minute pasca este gata, aceasta poate fi servită după masă, în loc de desert, alături de un pahar de vin roșu, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.