dobroge.tv

Live

Sute de locuri de muncă pe litoral. Se caută pentru sezonul estival bucătari, ospătari, barmani și cameriste: ''Nu mai e așa cum era odată, tinerii aleg să plece din țară''

06 aprilie 2023
Publicitate

Se caută pentru sezonul estival bucătari, ospătari, barmani și cameriste. Adică personalul esențial ca operatorii economici de pe litoral să treacă cu bine vara care urmează. Și ca în fiecare an, doritorii nu se prea înghesuiesc și agenții sunt nevoiți să caute alternative în afara țării.

„În evindențele AJOFM sunt disponibile aproape 750 de posibilități de angajare. Jumătate dintre acestea sunt pentru persoanele care dețin o calificare în domeniul HoReCa", a spus Adelina VLAD, director adjunct AJOFM Constanța.

Cererea este, însă, mult mai mare. Și asta pentru că unitățile de cazare, plajele, restaurantele sau terasele nu pot funcționa fără angajații potriviți. Și ca în fiecare an, operatorii economici se confruntă cu o lipsă a forței de muncă.

„Noi, personal, căutăm ajutor de bucătar și ospătar, deoarece încercăm să-i luăm și să-i formăm. Ar fi simplu să luăm un bucătar, dar preferăm să luăm ajutor, îl luăm de la zero și așa îi vom avea cum vrem noi. Cei care funcționează doar pe sezon, oferă într-adevăr pachete salariale mai atractive, iar cei care sunt deschiși permanent, poate oferă mai puțin, dar măcar este tot anul”, a spus Adrian BAZÂRU, manager hotel.

Bucătarii sunt cei mai căutați, dar și ospătarii sau barmanii.

„Pe litoral cele mai importante locuri de muncă sunt cele de bucătar, ospătar, ajutor de ospătar și cameriste”, a spus Elena DRĂGHICI, manager hotel.

Salariul, considerat de multe ori insuficient de candidați îi determină pe aceștia să ocolească joburile sezoniere și să se orienteze către alte domenii. În plus, tinerii nu își mai doresc o carieră în industria ospitalității din România.

„Nu mai e așa cum era odată, tinerii aleg să plece din țară. Nu mai este o cerere mare, poate li se pare greu, poate finanțele sunt puține din punctul lor de vedere”, a spus Adrian BAZÂRU, manager hotel.

„Nu foarte multă lume își mai dorește să muncească în aceste domenii, am avut și noi perioade când ne-a fost foarte greu să găsim posturi, în special pe recepție”, a spus Elena DRĂGHICI, manager hotel.

Salariile pornesc de la minimum pe economie pentru cei fără experiență și pot ajunge până la câteva mii de euro pentru un bucătar profesionist, susțin angajatorii. Cei care nu și-au găsit încă un loc de muncă pentru sezonul estival, pot merge pe 12 mai la sediul Universității Maritime Constanța, acolo unde va avea loc Bursa Generală a Locurilor de Muncă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233