Protest al ucrainenilor, în Năvodari: zeci de familii vor fi date afară din locuințe după ce proprietarii nu au mai primit banii de la stat
O sută de refugiați ucrainieni din Mamaia Nord vor fi dați afară din locuințe peste două zile pentru că statul nu a mai acordat alocația de hrană și cazare proprietarilor care îi găzduiesc. De trei luni de zile administratorii din Mamaia și din Constanța n-au primit niciun ban pentru cazarea și hrană refugiaților de război. Guvernul vrea să modifice alocația, va da 2.000 de lei pe lună doar pentru cazare, unei familii, iar românii care îi găzduiesc spun că e prea puțin. Confruntați cu spectrul foamei și lipsei unui adăpost, din disperare, ucrainienii au ieșit în stradă pe faleză din Năvodari să îsi strige durerea.
Refugiații de război trăiesc a două dramă: n-au mai primit bani de mâncare și pentru chirie de multe luni. Ajutorul pe care statul român ar trebui să-l acorde n-a mai venit de trei luni și nici nu sunt multe șanse ca să mai vină vreodată. Hotelurile din Mamaia Nord planificaseră să îi țină până la 31 mai.
„Și acum două zile proprietara a anunțat că ei trebuie să părăsească această clădire până în 3 aprilie”, spune o ucraineancă
Reporter: Câți copii are doamna?
Ucraineancă: Are doi copii, are fetița aceasta care are 9 ani și are un fiu care-i în război în Ucraina, are 25 de ani.
„Am avut ceva bani puși de o parte pe care i-am cheltuit pentru mâncare, pentru ianuarie, februarie și martie”, spune o ucraineancă.
Femei și copii au ieșit în stradă disperați că mai au câteva zile de stat în casă. Guvernul trebuia să sprijine proprietarii care cazează refugiții de război cu 50 de lei pentru mâncare în fiecare zi și 20 de lei pentru cazare. Programul 50/20, a fost lansat în momentul în care a izbucnit războiul și tot mai mulți refugiați și au găsit salvarea în țara noastră. Anul acesta nimeni nu a văzut un leu, iar proprietarii le-au dat termen ca să plece din apartamente.
„Sfârșitul lunii martie. Le tot spunem de două săptămâni. Din păcate nu putem să-i mai susținem în perioada ce urmează. Au fost cheltuieli foarte mari”, a declarat Claudiu Matei, administratorul clădirii.
„Ei nu au timp să se ducă undeva, adică n-au timp să găsească locuințe și atunci ei au ieșit în stradă pentru că și cu proprietarii nu pot să se înțeleagă. Dar putem să înțelegem și pe proprietari pentru că nu au atâția bani să poată să suporte cheltuielile de întreținere atâtea luni. Aici statul ne-a pus în niște condiții pe toți”, spune o protestatară.
Programul României pentru sprijinul refugiaţilor din Ucraina va fi modificat și prevede că ucrainenii care îşi vor găsi un loc de muncă şi îşi vor înscrie copiii la şcoli din România vor beneficia lunar, până la sfârșitul anului, de 2.000 de lei pe familie, bani care vor fi dați direct refugiaţilor, nu proprietarilor de locuințe care îi cazează. Conform autorităților, în februarie 2023 în România erau stabiliți peste 109.000 de refugiați ucraineni, din peste 3 milioane care au tranzitat țara noastră, de la declanșarea războiului, pentru a ajunge în alte state europene.