Consiliul Județean Constanța, decizie bizară pentru lărgirea plajelor
Fosta conducere a Consiliului Județean Constanța încearcă blocarea proiectului de lărgire a plajelor - Este afirmația directorului de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral după ce instituției i s-a cerut să obțină mai multe acorduri de la operatorii de plajă și nu numai din zona Mamaia-Năvodari. Altfel spus, eliberarea autorizației de construire ar depinde de aceste acorduri.
Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral i s-a eliberat în primăvara acestui an certificatul de urbanism pentru faza a doua a proiectului care presupune înnisiparea plajelor de pe litoralul românesc. La momentul respectiv, spune directorul ABADL, Consiliul Județean Constanța, nu a cerut niciun fel de acord de la operatorii de plajă sau proprietarii unor parcele limitrofe.
Pentru ca plajele din Mamaia și până în Năvodari să fie lărgite este nevoie de acordul unor proprietari de beach-baruri. Cel puțin asta ar vrea Consiliul Județean Constanţa, care a înaintat o adresă către ABADL în acest sens.
ABADL-ul susține că legislația în vigoare este de partea instituției pentru demararea proiectului fără niciun impediment. Tocmai de aceea, indiferent de o eventuală reacție a CJ-ului, investiția nu va fi stopată. Angajații antreprenorului care se ocupă de sectorul de plajă din Mamaia și până în Năvodari deja au început sudarea conductei care va aduce nisipul pe la mal și ulterior, cu utilaje, va fi nivelat. Până la începutul sezonului
viitor, ar trebui ca litoralul să aibă sector nou de plajă.
Reporterii Dobrogea TV au încercat să luăm legătura și cu Horia Țuțuianu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, cel care a semnat adresa ce a ajuns la ABADL. Până la momentul difuzării materialului, fostul lider al județului nu a putut fi contactat.
În 2015, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral finaliza proiectul „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța și Eforie Nord”. Cel de-al doilea proiect presupune lucrări pe tot cuprinsul litoralului românesc, în zone precum: Edighiol și Periboina, Agigea, Eforie, Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun.
Pe de altă parte, ABADL se confruntă și cu altă problemă în această perioadă. În zona cazinoului din municipiul Constanța, proiectul pentru apărarea împotriva eroziunii ar fi blocat de Ministerul Culturii și arhitectul-șef al orașului. Directorul ABADL mai spune însă că vor înainta alte 2 proiecte autorităților.