dobroge.tv

Live

Program de lucru flexibil pentru părinți

08 octombrie 2020
Publicitate

Program flexibil pentru părinți. Angajații vor putea să solicite un program adaptat nevoilor lor, care să le permită să-și îngrijească copilul, potrivit unei directive europene care se aplică din luna august 2019. Măsura va trebui transpusă, până cel mai târziu în 2022 și în legislația din România.

O directivă europeană pe care statul român este obligat să o implementeze în legislația națională în mai puțin de doi ani prevede adaptarea programului de lucru pentru angajații care sunt părinți, în funcție de necesitățile personale, pentru a-i încuraja să rămână pe piața muncii.

Programul de muncă flexibil pentru părinți presupune ”utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanță, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri”, potrivit directivei europene din 2019.

O astfel de măsură este binevenită în România și vine în special în sprijinul mamelor, care, odată ce se întorc la locul de muncă după concediul de creștere al copilului, au nevoie de un program adaptat, dar și de o abordare nondiscriminatorie din partea angajatorului. Aceasta în condițiile în care multe femei încă sunt amenințate cu desființarea postului după revenirea la muncă sau sunt mutate pe poziții inferioare, din cauza preconcepției că nu mai au aceeași eficiență, potrivit plângerilor depuse la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Oana Crăciun, director de comunicare la Asociația ALIAT, este coordonatorul campaniei de promovare a nondiscriminării în proiectul european ADMIS - măsuri integrate pentru categorii defavorizate din zona de Vest a orașului Hârșova, prin care 600 de persoane din grupuri vulnerabile sunt ajutate să aibă o viață mai bună. Această ştire este posibilă cu finanţare dintr-un proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

"Beneficiul este că părintele este mult mai eficient. Părintele nu stă cu gândul că nu are cineva grijă de copil, un program flexibil îi permite părintelui să poată să împace viața personală cu viața profesinală. Această flexibilizare, de fapt și de drept, aduce beneficii atât angajatului, pentru că el se simte în siguranță la locul de muncă, se simte respectat, valorizat, dar este benefică şi pentru companie pentru că un angajat care vede că are aceste beneficii... va fi mult mai productiv”, a declarat Oana Crăciun, director de comunicare Asociația ALIAT

Acestea sunt doar o parte din mesajele transmise de specialiști în ultimii trei ani cu scopul de a informa și educa femeile, mamele si persoanele expuse discriminării, în proiectul implementat de Asociația ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor), împreună cu Primăria Orașului Hârșova, Scoala Gimnazială Nr. 1 Hârșova, Gradinița Tic Pitic Hârșova și Asociația BRAHMA.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233