dobroge.tv

Live

Cum arată friptura de miel perfectă pentru masa de Paște? Un fermier din judeţul Tulcea ne dezvăluie secretele

23 martie 2023
Publicitate

Ne desparte mai puțin de o lună până când sărbătorim învierea domnului și, ca de obicei, românii încep de pe acum să își facă lista de cumpărături. Și, ca în fiecare an, carnea de miel este în fruntea listei. Dobrogea TV continua campania “Mielul de Paște” prin care vă arată de unde puteți cumpăra carne de miel, cât costă, de ce s-a scumpit și dacă iedul este o alternativă pentru masa pascală. Am mers la fermierii din Dobrogea să vedem cum se pregătește, traditional, friptura de miel dar și cea de ied și am discutat cu fermierii și crescătorii de oi din cea mai cunoscută zonă a regiunii.

Cum arată friptura de miel perfectă pentru masa de Paște? Carne proaspătă, condimente știute doar de bucătarul care o prepară și, obligatoriu, un cuptor cu lemne care să imprime preparatului final acel gust special. Dacă v-am făcut poftă, urmăriți materialul următor realizat de Elenis Halep și Mitică Raftu într-o gospodărie din satul Vasile Alecsandri din comuna Stejaru.

Pentru pregătirea mielului de Paște ne trebuie următoarele: carne în principal, felii la 200-250 grame, sare după gust, nu exagerăm, venim cu puțin piper, un condiment preferat, ungem cu puțin ulei. O punem la o tavă, porționată așa cum era, adăugam niște apă la un nivel adevcat. Și venim în completare, în cazul în care mielul e mai bătrân, trebuie să punem neaparat puțin vin.

Pare ușor la prima vedere, dar o astfel de friptură are pe lângă carnea potrivită, iscusimea bucătarului și...mult suflet care să îi completeze gustul desăvârșit. Primul pas însă îl reprezintă alegerea cărnii de miel.

„Dacă îl cumpără de la țărani trebuie să-l vadă, pentru că trebuie să aibă cruditatea lui, adică să fie un miel de aproxatiiv 17 kg, 20 kg în viu și să aibă 12-13kg de carne tăiat. Dacă este din piață direct din cinghel, trebuie să se orienteze să fie foarte rotund și să fie mai alb la culoare pentru că atunci se cunoaște că mielul a fost bine întreținut, bine crescut la oaie”, Tănase HALEP, fermier Vasile Alecsandri, județul Tulcea.

Secretul bucătarului este aici vinul roşu sau alb după preferinţă. Frăgezeşte carnea și îi dă o aromă distinctă.

„Ca orice alt produs culinar şi mielul este la fel cum ai găti o găină, un pui şi mielul la fel. Mielul este un produs de sezon, al Paştelui şi atunci trebuie să venim cu trufandalele care sunt de moment. De exemplu spanacul, salată proaspătă pe lângă carne, pentru că mielul este o carne grea, gustoasă, dar mai grea”, a mai spus Tănase HALEP, fermier Vasile Alecsandri, județul Tulcea.

Cât timp carnea se află la cuptor, trebuie supravegheată și verificată la fiecare jumătate de oră. Când am observat că s-a rumenit pe o parte, trebuie, bineînțeles ,să o întoarcem astfel încât să fie pătrunsă în totalitate de jarul din cuptor.

După aproximativ două ore friptura de miel este gata. Aceasta poate fi servită cu murături asortate, pâine de casă și bineînțeles un pahar de vin roșu. Poftă bună!

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233