MIELUL DE PAŞTE. Carnea de ied câștigă timid teren în fața celei de miel - o echipă Dobrogea TV a ajuns în comuna Stejaru, la o fermă de oi și capre. ''Unui ied îi trebuie 3 luni să se facă de 11 kg de carne''
Ne desparte mai puțin de o lună până când sărbătorim învierea domnului și, ca de obicei, românii încep de pe acum să își facă lista de cumpărături. Și, ca în fiecare an, carnea de miel este în fruntea listei. Dobrogea TV a început campania “Mielul de Paște” prin care vă arată de unde puteți cumpăra carne de miel, cât costă, de ce s-a scumpit și dacă iedul este o alternativă pentru masa pascală. Am mers la fermierii din Dobrogea să vedem cum se pregătește, traditional, friptura de miel dar și cea de ied și am discutat cu fermierii și crescătorii de oi din cea mai cunoscută zonă a regiunii.
O alternativă la clasicul miel pentru masa pascală este iedul. Preferată de tot mai mulți români, carnea de ied câștigă timid teren în fața celei de miel din mai multe motive. Unul ar fi că este mai ieftină, un alt motiv este gustul și al treilea că are mai puțin colesterol. Cu toate acestea, tot mielul rămâne vedeta sărbătorilor pascale.
Bogdan are o fermă de oi și capre de peste 1.000 de capete în Vasile Alecsandri, comuna Stejaru. Se ocupă cu creșterea animalelor de ani buni. Îi place să le îngrijească, iar acum de Paște se pregătește să ducă la piață atât miei, cât și iezi. Aceștia din urmă la un alt preț.
"Este mai ieftin pentru că majoritatea nu se fac, sunt de 6,7,8 kg iezii. Caprele fată târziu și n-au timp să se îngraşe până la Paște , dar dacă ar fi ied de 12 kg de carne ar putea fi și mai scump decât mielul. Ăștia mici de 6 kg, 5 kg, aceștia se vor vinde și cu 30 lei",a spus Bogdan NEGREANU, fermier Vasile Alecsandri, județul Tulcea.
Ca în fiecare an de Paște, românii vor să mănânce tradițional, iar în unele case carnea de ied a început să o înlocuiască pe cea de miel.
Nutriționiștii spun că la fel ca și carnea de miel, cea de ied este gustoasă, dar aroma și gustul nu sunt la fel de puternice. Mai mult, carnea de ied are un conținut proteic similar cu cel întâlnit la carnea de miel, dar are mai puțin colesterol și este mai slabă caloric.
Iezii se vor vinde anul acesta cu până la 40 lei kg, iar mielul va ajunge și la 50 lei. Însă, în ciuda faptului că iezii vor fi mai ieftini de Paște, fermierii spun că aceștia sunt mai greu de îngrijit comparativ cu un miel. Sunt mai plăpânzi și necesită mult mai multă atenție.
"Sunt mai pretențioși, le trebuie alte condiții, căldură după cum vedeți, trebuie tratate mai mult decât oile și mâncarea, dar vedeți le dau la liber. Capra nu-i ca oaia. Ea fată și n-are grijă de ied, trebuie supravegheați tot timpul",a mai spus Bogdan NEGREANU, fermier Vasile Alecsandri, județul Tulcea.
Fermierii mai spun că mieii iau mai repede în greutate decât iezii, de aici și diferența de preț la tarabă.
"Unui ied îi trebuie 3 luni să se facă de 11 kg de carne, în schimb mielului îi trebuie o lună jumate, două luni", a precizat Bogdan NEGREANU, fermier Vasile Alecsandri, județul Tulcea.
Carnea de ied este mai săracă în grăsimi și mai bogată în proteine, deoarece caprele nu cresc în regim industrial la fel ca mieii, ci în natură și se hrănesc natural. Anul acesta pe taraberele din Dobrogea carnea de ied se va vinde între 30 și 40 lei kg, în funcție de greutatea animalului. Asta înseamnă că pentru 10 kg de carne de ied, oamenii vor plăti aproximativ 350 lei. Iar pentru aceeași cantitate, dacă alegem carnea de miel vom scoate din buzunar 500 lei.