Trageri cu muniție reală în poligonul de la Babadag! Sute de militari români și străini s-au antrenat în cadrul exercițiului multinaţional Sea Shield 23
Potrivit scenariului pus la punct de Forțele Navale Române, aceștia au fost nevoiți să respingă un desant inamic. Astfel s-a marcat prima secvență terestră din cadrul exercițiului la care participă militari din 12 țări cu tehnica militară aferentă.
Militarii români, alături de parteneri străini, s-au antrenat cu muniție reală în poligonul din Babadag. Conform scenariului, inamicul a debarcat în zona Deltei Dunării și a atacat forțele armate române cu intenția de a destabiliza și distruge o linie de aprovizionare logistică a trupelor participante la misiune.
“Din moment ce detașamentul inamicului a fost identificat compania a avut ca misiune executarea acţiunilor tactice ofensive pentru neutralizarea și distrugerea elementului inamicului. O astfel de miisune este dificilă, însă, consider că în momentul în care avem pregătită foarte bine această misiune, cu toate activitățile premergătoare și instruirea personalului, putem să ducem la bun sfârșit o astfel de misiune”, a declarat Elvis HUIANU, comandant Batalion Infanterie Marină în cadrul Regimentului 307 Infaterie Marină.
“Astăzi plutonul meu a executat manevre la nivel de companie. Plutonul a fost format din două TAB-uri, o grupă la două TAB-uri, iar celelalte două grupe au acționat la debarcat. TAB-urile sunt dotate cu mitraliere 14,5 calibru. La nivel de exercițiu noi lucrăm doar cu muniție de război, muniție de exercițiu. Trebuie să avem grijă, trebuie să punem foarte mult accent pe distanța dintre militari pentru a nu fi expuși”, a spus sublt. Marin CĂLIN, comandant Pluton.
În sprijinul militarilor români au venit parteneri din Polonia și Moldova. Aceștia s-au pregătit zile întregi cu armament individual pentru a putea duce la bun sfârșit exercițiul.
“În acest exercitiu am angrenat 25 de mijloace de luptă, TAB-uri blindate, de cercetare, TAB de trupe tip Pirahna 5, transportoare de trupe Patria Rosomac, TAB 77, un număr de 240 de infanteriști marini, puscași marini, cercetași care au avut misiunea de a neutraliza un desant aerian al inamicului debarcat în zona Razalm – Sinoe cu misiunea și intenția probabilă de a cuceri și controla rutele de aprovizionare ale forțelor proprii”, a spus col. Marius GHEORGHESCU, comandant Regiment 307 Infanterie Marină Heraclea.
“Exercițiul Sea Shield răspunde la contextul de securitate din regiunea Mării Negre. Acesta constribuie foarte mult la dezvoltarea interoperabilității forțelor participante, a aliaților NATO care sunt prezenți alături de România la acest exercițiu”, a spus col. Cornel PAVEL, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.
Sea Shield 23 este unul dintre cele mai complexe exerciții care areloc atât pe mare cât și pe uscat. Anul acesta se înregistrează și o premieră.
“Anul trecut, din cauza atacării Ucrainei de către Federația Rusă nu s-a mai organizat, nu s-a mai desfășurat exercițiul Sea Shield. Dar anul acesta exercițiul vine cu o secțiune nouă, cu multe acțiuni întrunite, desfășurate în zona Deltei Dunării și a Fluviului Dunării, a graniței, a litoralului maritim tocmai pentru a răspunde provocărilor la adresa țării nostre”, a precizat col. Cornel PAVEL, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române.
La exercițiu participă 3.400 de militari din 12 țări, alături de 30 de nave din România și Bulgaria și 14 aparate de zbor din Turcia, SUA și Franța. Exercițiul Sea Shield 23 se încheie pe 2 aprilie.