Constănţenii care suferă de depresie vor primi 3.000 de lei. Consilier local: ''Este în regulă să mergi la psiholog, să discuți cu un specialist''
Constanța devine primul oraș care acordă sprijin financiar celor suferinzi de depresie pentru şedinţe de psihoterapie. Persoanele diagnosticate cu această afecțiune vor primi 3.000 de lei sub forma unor tichete valorice, pentru tratarea prin intermediul psihoterapiei a acestei boli care poate avea consecinţe grave, susțin specialiștii, dacă nu este tratată la timp. Banii se vor acorda printr-un proiect de hotărâre ,,Stop Depresia- Împreună pentru o comunitate sănătoasă” care a trecut în Consiliul local cu 26 de voturi pentru.
Depresia, cea mai răspândită afecțiune psihică, este considerată de specialiști ca fiind boala secolului. În județul Constanţa, datele Casei de Asigurări de Sănătate arată că numărul celor care au primit şedinţe de psihoterapie pentru tratarea depresiei a crescut în 2020 cu 14%. Tot în același an, în judeţul nostru s-au înregistrat 21.000 de persoane diagnosticate şi tratate pentru depresie, dintre care mai mult de 13.000 sunt femei.
“Am initiat acest proiect datorita faptului ca ne-am dorit sa prevenim aparitia bolilor grave. Dar în același timp ne-am dorit să aducem în spațiul public discuția despre faptul că este în regulă să mergi la psiholog, să discuți cu un specialist, să poți reveni la o viață normală și să devii productive”, a spus Costin RĂSĂUȚEANU, consilier local.
Depresia afectează cel mai mult persoanele tinere și foarte tinere. Psihologii școlari sunt tot mai căutați pentru terapie, în special în clasele din ciclul gimnazial și liceal.
“Numarul elevilor care sufera de depresie a crescut, care apeleaza la serviciile de asistenta psiho-pedagogica, in ultimul an. Foarte mult creste numarul, pe zi ce trece al adolescentilor care sufera de depresie si intra in cabinetul psihologic", a declarat Elena STAMBULI, psiholog școlar.
Acum primăria le va oferi locuitorilor orașului Constanța, care sunt diagnosticați cu depresie, câte 3.000 de lei. Banii au fost calculați astfel încât să acopere 15 ședințe de psihoterapie și vin în sprijinul persoanelor care nu-și permit să rupă din bugetul familiei această sumă. Astfel, Constanța devine prima administrație locală din România care se implică activ în lupta cu depresia. Cererile pentru tichetele valorice se primesc la sediul Asistenței Sociale, iar beneficiarii trebuie să îndeplinească unele condiții de acordare a sprijinului financiar.
“Trebuie sa aiba domiciliul stabil pe raza municipiului Constanta de cel putin 1 an, sa fi fost diagnosticat cu depresie, venitul net pe membru de familie (sau persoana singura) sa fi fost in ultima luna sub 5.000 de lei", a spus Ionela BĂRBOI, inspector Primăria Constanța.
Fiecare persoană își va alege terapeutul, care trebuie să fie acreditat. Acesta va fi cel care decontează voucherul de la Primăria Constanța, astfel încât pacientul nu interacționează în niciun fel cu banii.