Exerciţiu militar de amploare în Marea Neagră. A fost luat în calcul scenariul în care suntem atacaţi pe apă şi din aer: ''Suntem pregătiți pentru orice riscuri și amenințări''
Cele mai mari manevre militare navale NATO au început astăzi în Marea Neagră. 3.400 de militari din 12 ţări aliate și partenere vor desfășura, în toate mediile de acțiune, activități complexe de antrenament. Scenariile de luptă se concentrează pe ameninţări aeriene, submarine și de suprafață. Exerciţiile navale se desfăşoară într-un raion maritim din sud-estul României, dar şi în Delta Dunării.
Manevrele navale din Marea Neagră poartă numele de cod „Sea-Shield” şi angrenează 30 de nave de suprafață, avioane militare ale României și partenerilor, lansatoare de rachete şi specialişti din Apărarea Cibernetică. E un război complex care se duce cu toate armele, timp de o săptămână. Marina Militară conduce operaţiunile la care iau parte şi forţele aeriene şi Armata de uscat.
Marina Militară a luat în calcul cel mai pesimist scenariu, acela în care suntem atacaţi din Marea Neagră pe apă şi din aer. Au fost mobilizate nave de suprafaţă, avioane de luptă, vânători de submarine şi specialişti în războiul cibernetic.
„Scenariul este fictiv, dar este adecvat la riscurile și amenințările care sunt în Marea Neagră. Este foarte important să ne antrenăm singuri și cu partenerii din zonă ca să putem să avem reacția cuvenită. Pe parcursul a două săptămâni vom desfășura exerciții în zona maritimă, în zona de responsabilitate a Forțelor Navale, în zona fluvială, în zona lagunară”, a declarat contraamiral de flotilă Cornel COJOCARU, comandantul Flotei.
„La exercițiu participă un număr de circa 3.400 de militari, peste 30 de nave din Forțele Navale Române, două nave aparținând Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aeronave din care trei aeronave aparținând Turciei, Franței și SUA”, a spus cdor. Adrian DINCĂ, ofițerul de proiecte al conducătorului exercițiului „Sea Shield”.
Manevrele de luptă se vor desfăşura şi pe Dunăre, unde flota fluvială va conlucra cu armata de uscat. Soldaţii români şi străini vor avea armele încărcate cu muniţie de război.
„Pachete de forţe generate de parteneri din cadrul alianţei, vorbind de detaşament de infanterişti polonezi. Se va desfăşura exerciţiul cu trageri de luptă cu muniţie reală. Vor fi executate trageri de omologare pentru achiziția și dotarea navelor de luptă cu muniție modernă care va mări potențialul combativ al grupului de luptă fluvial”, a precizat contraamiral de flotilă Marcel NECULAE, comandantul Flotilei Fluviale .
Exerciţiul multinaţional „Sea Shield” este cel mai mare exerciţiu planificat, organizat şi condus de Forţele Navale Române. Cuprinde proceduri standard NATO de luptă pe toate mediile de acţiune, terestru, aerian şi maritim.
„Avem exerciţii de protecţie a infrastructurii critice, la platforme, conducte şi cablurile submarine. Este misiunea noastră. Noi, România, ne dorim să devenim independentă din punct de vedere energetic, dar este misiunea noastră să ne protejăm infrastructura critică din Marea Neagră”, a menţionat contraamiral de flotilă Marcel NECULAE, comandantul Flotilei Fluviale.
Rusia a fost notificată de începerea exerciţiilor navale şi se aşteaptă ca să îşi trimită nave de observaţie în apropierea câmpului tactic, pe mare.
„Și în anii anteriori, în zona de desfăşurare a exerciţiului s-a semnalat prezenţa navelor Federaţiei Ruse. Suntem pregătiţi. Navele aparţinând Forţelor Navale Române au proceduri clare de operare privind acţiunea în astfel de situaţii”, a spus cdor. Adrian DINCĂ, ofițerul de proiecte al conducătorului exercițiului „Sea Shield”.
„Noi suntem pregătiți pentru orice riscuri și amenințări. Nu am fi prezenți aici dacă ne-ar speria ceva. De asta suntem împreună cu partenerii și cu aliații noștri pentru a ne pregăti și pentru a răspunde tuturor provocărilor”, a conchis contraamiral de flotilă Cornel COJOCARU, comandantul Flotei .
Exerciţiul „Sea Shield” se va încheia pe 2 aprilie.