Protest al profesorilor, la Constanța. Sindicaliștii cer soluții urgente de la Guvern: „Problemele economice galopează dar salariile noastre rămân pe loc”
Personalul didactic auxiliar nu a mai primit o mărire salarială din 2018, deși volumul de muncă dar și responsabilitățile au crescut foarte mult. Mai mult de atât, debutanții, deși au studii superioare de lungă durată, salariu lor net ajunge la 2.600 de lei. Sindicaliștii din învățământ au ieșit astăzi în stradă pentru a-și cere drepturile. Peste 100 de profesori și nu numai au protestat în fața Prefecturii din Constanța.
Nemulțumirile în rândul angajaților din educație s-au adunat an de an și, în ciuda întâlnirilor cu reprezentanții Guvernului, revendicările sindicatelor din învățământ se lasă așteptate. Însă, oamenii nu au renunțat. Peste 100 de angajați s-au adunat pe platoul din fața Prefecturii pentru a protesta.
„Ceea ce încercăm să facem este să mișcăm lucrurile în sensul bun al cuvântului pentru toate categoriile de salariați din învățământul preuniversitar: personal didactic de predare, personal didactic auxiliar și personal nedidactic”, a declarat Mitică Iosif, președinte FSLI Constanța.
Pentru personalul nedidactic sindicaliștii cer aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri. De asemenea, vor adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică în prezent sunt din anul 1998. Și nu singurele revendicări.
„Cerem ca ei să fie incluși, colegii noștri din categoria nedidacticului în categoria beneficiarului navetei la și de la locul de muncă. Orice om care muncește trebuie să fie motivat, să facă o muncă de calitate și trebuie să fie răsplătit”, a mai declarat Mitică Iosif, președinte FSLI Constanța.
De asemenea, vor ca personalul didactic auxiliar să fie plătit pentru munca depusă. Aceștia nu au mai avut o mărire salarială din 2018. Și profesorii vor ca salariile lor să crească. Spun că acestea au rămas neschimbate deși volumul de muncă este acum mult mai mare. La nivelul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ se pregătesc două inițiative legislative care să ducă la mărirea salariilor.
„Nu suntem recunoscute așa cum ar trebui ca în afară. Cadrele didactice nu au respectul cuvenit. În primul rând asta ar trebui să fie prima revendicare. Apoi și cele salariale”, spune un cadru didactic.
„Problemele economice galopează dar salariile noastre rămân pe loc”, spune un alt cadru didactic.
Sindicaliștii cer ca și salariile debutanților să fie mărite.
„Debutanții care au un salariu foarte mic, 2.400 - 2.600 de lei net și în aceste condiții nu reușim să mai facem recrutarea resursei umane, nu reușim să mai aducem în sistemul de învățământ pre-universitar tineri de calitate bine pregătiți”, a mai declarat Mitică Iosif, președinte FSLI Constanța.
Mai mult, sindicaliștii din învățământ vor ca în noua lege de salarizare, grila propusă să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate.
„Educația este importantă. Toată detaliile acestea arată că educația este baza economiei. Haideți să mergem la rădăcinile problemei nu doar la suprafață și să facem ceva cu adevărat util”, spune un protestatar.
Oamenii i-au înmânat prefectului revendicările pentru ca acestea să ajungă la guvern. În cazul în care solicitările lor vor rămâne fără rezolvare, angajații din educație vor continua acțiunile de protest.