dobroge.tv

Live

Plaje pline de gunoaie. ''Cel mai des întâlnit deșeu a fost tot mucul de țigară''

09 martie 2023
Publicitate

Un nou sezon bate la ușă, iar plajele au fost cel puțin la fel de pline de gunoaie ca în anii trecuți. Vorbim despre plastice, mucuri de țigară sau bucăți de lemn. Cea mai murdară plajă, spun specialiștii în mediu care au monitorizat tot litoralul, este cea a orașului Constanța. Ecologiștii mai spun că deșeurile nu afectează doar viețuitoarele marine, ci și oamenii.

Turiștii, dar și constănțenii care au ajuns pe sectoarele de plajă din stațiunea Mamaia au lăsat în urma lor mai multe deșeuri. Deși administratorii de plajă au pus la dispoziție coșuri de gunoi, totuși au ales să le lase fie sub șezlong sau sub măsuța de plastic.

În fiecare an, reprezentanții ,,Mare Nostrum” monitorizează gunoaiele de pe litoralul românesc, iar ultimele activități de acest fel arată că volumul de deșeuri a scăzut, însă foarte puțin. Ultima sesiune a fost în luna februarie a acestui an.

Angelica PAIU, ecologist: "Cel mai des întâlnit deșeu a fost tot mucul de țigară, încă prezent pe plajele românești, apoi au fost piesele din plastic cu dimensiuni cuprinse între 2,5 și 50 cm, pungile, capacele de la sticlele de băuturi și diversele materiale textile".

Potrivit ecologiștilor, Constanța a fost cel mai murdar sector de plajă. Mai grav este că deșeurile nu afectează doar mediul și animalele, ci și sănătatea oamenilor.

Angelica PAIU, ecologist: "Animalele marine se pot încurca în aceste deșeuri, mucul de țigară poate fi confundat cu hrană, iar apoi se ingeriează și într-un final toate acestea se întorc în farfuria noastră".

Constănțenii sunt de părere că ordinea și disciplina ține mai degrabă de educație și consideră că cei care lasă gunoaiele la voia întâmplării ar trebui să fie sancționați.

Cele patru sectoare de plajă monitorizate au fost Saturn, Constanța, Corbu și Edighiol, iar numărul total de deșeuri identificate a fost de 2176. Vestea bună este că anul acesta sunt cu 100 mai puține comparativ cu anul trecut.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233