Deținutul politic Iuliu Marton a ascuns un bilet într-o cutie de chibrituri zidită în pereții Cazinoului. Oamenii îl pot vedea la Muzeul de Istorie și Arheologie: ''Patrimoniul muzeal s-a îmbogățit cu acest artefact''
Un bilet scris în limba germană de un deţinut politic care a lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanţa a fost găsit în zidurile acestuia, după peste 70 de ani, de restauratorii clădirii monument istoric. Descoperirea a fost anunţată de şeful de şantier care a dus scrisoarea la Muzeul Național de Istorie și Arheologie. Acolo a fost supusă unor proceduri de conservare şi va expusă publicului zilele următoare.
Muncitorii lucrau la renovarea sălii principale de spectacol a Cazinoului, aflată la etajul 1. Peretele dinspre mare, cu o fereastră-scoica uriaşă, a furnizat surpriză care i-a lăsat fără glas pe toţi ce se aflau în încăpere. Un muncitor care vopsea structura de metal a dat peste o cutie mică de chibrituri.
Ștefan LEUŞTEAN, muncitorul care a găsit biletul: "Când am terminat de vopsit, să mă ridic să mă mut în altă parte, m-am prins cu mâna de aia. Şi când am băgat mâna între plat-bandul ăla acolo, a ieşit fițuica. M-am uitat eu pe-acolo, băi dar nu-nţeleg ce scrie".
Gabi PUCHIU, şef de şantier la Cazino: „Pur şi simplu erau nişte bucăţi de lemn, pentru că era o cutie de chibrit veche de 70 de ani. În momentul când au atins-o, s-a desfăcut, aşa au văzut şi bileţelul”.
Cazinoul din Constanţa a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politici. Biletul găsit în perete, a fost redactat în limba germană de către unul dintre deţinuţi, din Sibiu.
„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deţinut politic din 16 iulie 1951. Am fost condamnat la 9 ani şi viaţa mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu.”
Iuliu Marton, conform fișei matricole penală din arhiva Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, s-a născut la 7 mai 1902 în Aldorf, raionul Bistrița. Era zidar de profesie și locuia în Cisnădie. Muncitorul era căsătorit și avea un băiat și patru fete. Bărbatul a fost arestat la 24 februarie 1949 și condamnat la trei ani închisoare pentru „trecere frauduloasă a frontierei”. Biletul a fost
dus ulterior la la Muzeul Național de Istorie și Arheologie din Constanța.
Delia CORNEA, muzeograf Muzeul Național de Istorie și Arheologie: „Patrimoniul muzeal s-a îmbogățit cu acest artefact care ne relevă o mărturie zguduitoare despre viața și condițiile de muncă ale deținuților politici folosiți în lucrările de reabilitare și amenajare a Cazinoului și de construcție a Stadionului Constanța. Probabil că ei erau închiși în Penitenciarul Poarta Albă de unde veneau la munci în Constanța”.
În anul 2020, un alt mesaj pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment, scris de unii dintre deţinuţii politici care au lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanţa, a fost găsit în tencuială de restauratorii clădirii, în timpul decopertării unei ferestre tip scoică.
Radu CORNESCU, arhitect: „Primul petic de hârtie dintr-un sac de-astă de ciment, care-a fost găsit acum doi ani a fost o surpriză extraordinară că o descoperire arheologică în Constanţa, în care se spune clar că şeful de lucrări era un arhitect deţinut. S-au pus mai multe mesaje de acestea ale deţinuţilor şi-n sticle sau în borcane şi s-au inclus în anumite ornamente”.
Gabi PUCHIU, şef de şantier la Cazino: „În acest arc, în această grindă. Acum nu se mai vede, că s-a acoperit; s-a adus la starea iniţială. Tot aşa, o mărturie a deținuților politici care au lucrat în aceeaşi perioadă”.
Compania Naţională de Investiţii a anunţat la începutul anului 2020 demararea lucrărilor de execuţie pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanţa, proiect de peste 56,6 milioane de lei, cu termen de finalizare de 27 de luni conform contractului.