Expoziție inedită de accesorii feminine, la Biblioteca Județeană din Constanța. Vizitatorii pot admira poșete, mănuși, batiste, bijuterii, pudriere sau oglinjoare de poșetă
Poșete, mănuși, batiste, bijuterii, pudriere sau oglinjoare de poșetă. Sunt doar o parte dintre exponatele pe care constănțenii le pot admira la Biblioteca Județeană. Accesoriile din „cufărul bunicii” au fost aduse din colecțiile de familie ale bibliotecarilor și prietenilor acestora. Vorbim de obiecte care au permis dintotdeauna femeii să se exprime non-verbal.
Eleganță și rafinament. Așa erau caracterizate femeile de odinioară. Frumusețea lor a fost de cele mai multe ori scoasă în evidență și datorită accesoriilor pe care acestea le purtau. Multe dintre bijuteriile pe care doamnele le afișau atunci când ieșeau în societate, dar și vestimenția lor, reprezentau o manifestare a forței feminine de atunci.
“Femeile de odinioară cu un alt tip de sensibilitate, cu o altă cultură a sociabilității, cu altă alură, cu alt contur, cu altă definiție inclusiv a mersului și a gesticulației pe care literatura o recuperează într-o bună măsură, oarecum pictura o face. Cu alte cuvinte, am pomenit de două arte: arta plastică și literatura”, a declarat prof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI, manager Biblioteca Județeană „I. N. Roman” Constanța.
O expoziție inedită de accesorii feminine care, de-a lungul timpului, au completat ținutele doamnelor și domnișoarelor, se găsește acum la Biblioteca Județeană din Constanța. Numită „Eleganța feminină. Accesorii din cufărul bunicii”, vernisajul este un omagiu adus bunicilor, mamelor sau chiar mătușilor noastre, cele care ne-au marcat tinerețea și copilăria și, datorită cărora, am ajuns să fim femeile puternice de astăzi.
Ruxandra HONDREA, bibliotecar Biblioteca Județeană „I. N. Roman”: „Fiecare dintre noi a privit pe furiș când mergeau mamele noastre sau bunicile la petreceri, evenimente, teatru cum se îmbrăcau, ce purtau și am gândit că odată o să purtăm și noi sau o să ne purtăm ca și ele”.
"Există nu atât o vechime obiectelor, cât în această vechime o anumită vârstă a feminității care este feminitatea bunicilor, străbunicilor noastre, scoase de la naftalină, scoase de prin cutii, din cufăr, din dulapuri, păstrate și conservate exact ca într-o formă de anticariat”, a declarat prof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI,
manager Biblioteca Județeană „I. N. Roman” Constanța.
Sunt expuse poșete, de zi sau de seară, mănuși, batiste, bijuterii, din aur, argint sau metale comune, decorate cu pietre semiprețioase, pudriere, oglinjoare de poșetă, chiar și un binoclu de teatru, dar și alte piese, simboluri ale grației feminine. Sunt acele „mici plăceri vinovate” ale fiecărei doamne și domnișoare.
Doina Monica MOȘOIU, bibliotecar Biblioteca Județeană „I. N. Roman” Constanța: „Expoziția aceasta a pornit inițial de a face o expoziție de poșete, dar pentru că nu am strâns foarte multe, am ajuns la „fabuloasa” cifră de șase poșete și nu se putea face o asemenea expoziție și atunci am extins cumva paleta și am ajuns la accesorii feminine care se bagă în poșetă sau care se poartă pe exterior”.
Obiectele provin din colecțiile de familie ale bibliotecarilor și prietenilor acestora și își spun istoria de cel puțin trei generații, fiind adevărate comori păstrate la loc de cinste. Multe dintre exponate sunt însoțite și de fotografii.
“Îmi amintește cumva de raftul bunicii, de bucătărie, dar aici este o bucătărie de cu totul altă natură pe care aș pune-o sub semnul unui minunat titlu de carte , „Alfabetul doamnelor”, pentru că în cele din urmă obiectele pe care le vedeți constituie un fel de alfabet”, a precizat prof. univ. dr. habil. Angelo MITCHIEVICI, manager Biblioteca Județeană „I. N. Roman” Constanța.
Este a treia expoziție de acest fel. Prima a fost acum doi ani când au fost expuse mai multe ii și costume populare care au aparținut familiilor bibliotecarilor, iar anul trecut a fost o altă expoziție numită „Cafea și ceai cu tradiție”. Toate obiectele pot fi admirate la Biblioteca Județeană din Constanța până în luna aprilie. Vernisajul a fost organizat cu ocazia zilei de 8 martie, Ziua Femeii.