Distrugătoarele românești, la ceas aniversar
Distrugătoarele navale ale României, așii Marinei Militare sunt celebrate astăzi în cea mai înaltă formă de recunoștință. Monetăria Statului a bătut prima medalie a României cu o navă de război: distrugătorul Ferdinand și continuatorul său de azi, fregata Regele Ferdinand. Primul a ajuns la fier vechi din cauza rușilor. Al doilea e nava amiral a Forțelor Navale.
România a avut patru distrugătoare eficiente în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi toate au ajuns între timp la fier vechi. Cel mai celebru dintre ele a purtat numele monarhului român, Regele Ferdinand. Era o fortăreață plutitoare cu mitraliere, tunuri și lansatoare de rachete, mitraliere. A fost spaima submarinelor sovietice.
În mai 1944 , distrugătorul Ferdinand a participat la cea mai mare operaţiune navală din Marea Neagră care a constat în evacuarea trupelor române din Crimeea. Fregata Regele Ferdinand a fost cumpărată din Marea Britanie cu 134 de milioane de euro în 2004, și după instruirea echipajeului român, a plecat din Portsmout
către țară.
Fregata Regele Ferdinand este de 16 de ani în serviciul marinei de război și este nava militară a României cu cele mai multe misiuni internaţionale în teatrele de operaţiuni marine. Foștii ei comandanți au mult de povestit.
În onoarea Regelui Ferdinand I Întregitorul și pentru a celebra cele două nave emblematice de război ale Marinei României, Monetaria Statului a lansat o medalie de argint.
Sunt 90 de medalii care conțin 176 de grame de argint de puritate 925‰. O singură medalie costă 932 de lei. Există și varianta de cupru, ceva mai ieftină, la 375 de lei.