dobroge.tv

Live

Elevii Liceului „Ovidius” din Constanța promovează lectura: au creat o minibibliotecă cu cărți gratuite, chiar pe holul unității de învățământ

02 martie 2023
Publicitate

Lectura este promovată la Constanța. Mai multe minibiblioteci stradale au fost amplasate în zone de interes ale orașului. Cei care vor fie doar să citească o carte, fie vor să-și îmbogățească colecția de acasă vor putea lua de pe rafturi orice doresc. Ba mai mult, câțiva elevi, voluntari în cadrul proiectului „Raftul verde”, de la Liceul Teoretic „Ovidius” au preluat ideea și au implementat-o și la ei în unitatea de învățământ. Prin acest lucru, tinerii vor să-i facă pe colegii lor să înceapă să citească mai mult.

O parte dintre elevii care au fost voluntari în cadrul proiectului „Raftul verde” au vrut să promoveze lectura și la ei în unitatea de învățământ. Așa că au preluat ideea și au realizat o astfel de minibibliotecă chiar la ei la liceu. A fost denumită „Book for everyone”, iar motto-ul a fost „take one, leave one”, adică „ia una, lasă una”. Proiectul s-a născut și datorită proiectului Erasmus+.

Ne-am gândit că putem implementa această idee și la noi în liceu, iar în cele din urmă datorită celor care au fost implicați am reușit să realizăm acest proiect și în cadrul liceului nostru”, a declarat Vlad Aparu, elev Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța.

Potrivit unui studiu, un român citește mai puțin de cinci minute pe zi și circa o carte pe an, iar 35% au declarat că nu au deschis niciodată o carte. Cititul ne ajută să avem o gândire analitică, să ne dezvoltăm imaginația, dar și vocabularul.

Mulți elevi fie nu mai citesc, fie citesc doar pentru examenul pentru Bacalaureat sau pentru Evaluare Națională și noi ne-am gândit că atunci când copiii văd atât de multe cărți într-un singur „raft”, ei vor veni să aducă cărțile proprii pentru a lua altele”, a mai declarat Vlad Aparu, elev Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța.

În municipiul Constanța, există mai multe minibiblioteci stradale. Prima a fost amplasată anul trecut în vară în fața Universității „Ovidius”.

Adică, vin, citesc și aleg și ei. Sunt cărți poate care nu le plac, dar sunt și cărți pe placul tuturor”, spune o studentă.

Într-un centru universitar lectura ar trebui să fie la ea acasă, motiv pentru care un spațiu unde să se depoziteze cărțile este prielnic. De ce să nu oferim acces educație cât mai multor persoane chiar dacă, poate, nu studiază aici să știe că au un loc unde, nah, găsesc cărți”, spune un student.

O altă minibibliotecă se află în fața Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța. Muzeografii au donat și ei cărți pe care le-au pus în raft pentru ca oamenii să le poată citi.

Ideea cu „Raftul Verde” este una foarte bună. Mă refer strict la cea de la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Oamenii vin și citesc, iau cărți, citesc, le aduc, nu le aduc, aduc unii și cărți de acasă. Sunt unii care renunță la biblioteci, mai pun cărți de aici”, a declarat dr. Lavinia Dumitrașcu, muzeograf Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Ceea ce mă bucură este că sunt și multe dintre volumele tinereților noastre, multe dintre cărțile apărute înainte de 1989 și de fiecare dată când răsfoiesc astfel de lucrări îmi aduc aminte de vremurile când „devoram” tot ceea ce găseam în librării”, a declarat drd. Cristian Cealera, muzeograf Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Prin proiectul „Raftul verde” se dorește încurajarea donațiilor de carte și proiectarea unei comunități a viitorului bazată pe generozitate, respect față de cultură, promovarea valorilor culturale și instalarea în mijlocul comunității a unei platforme solide de educație permanentă.

Creșterea accesului la carte în mod necondiționat și cât mai rapid prin creșterea ciclului de viață a cărților pentru că în jur de 75% din fondul de carte provine din donații de la persoanele fizice”, a declarat Alina Grama, responsabil proiect „Raftul Verde”.

O lectură reprezintă un dialog cu imaginația. O imaginație deosebită, cu o anumită sensibilitate deosebită pe care le pune în joc un scriitor. Cărțile sunt dintr-un palier foarte extins de la ficțiune la non-ficțiune”, a declarat prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „I. N. Roman” Constanța.

De asemenea, prin acest proiect se dorește și încurajarea donațiilor de carte.

Lectura ar trebui să fie recuperabilă dintr-o zonă a plăcerii, a divertismentului, al unei creativități care nu cunoaște limite impuse de cineva”, a mai declarat prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „I. N. Roman” Constanța.

Întregul proces este gratuit. Proiectul „Raftul verde” se înscrie într-o nouă tendință de îmbogățire a resurselor de lectură, aceea a schimbului sau tranzacțiilor libere de carte, între cititori.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233