dobroge.tv

Live

Constănțenii au luat cu asalt tarabele cu mărțișoare încă de la primele ore. Totuși, comercianții sunt nemulțumiți de vânzări

01 martie 2023
Publicitate

Mărțișorul este cel mai frumos, dar și simbolic cadou pe care îl oferă oamenii, semn că primăvara a venit. Micul obiect cu șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu a fost cel mai căutat astăzi. În piețe a fost forfotă. Fie că l-au cumpărat pentru doamnele profesoare, fie pentru colegi, familie, prieteni sau soție, cu toții au căutat mărțișorul perfect. Nici prețurile nu au fost prea ridicate. Pentru constănțeni, acestea au fost accesibile. Însă, în ciuda aglomerației, pe chipul comercianților se putea citi dezamăgirea. Vânzările, spun ei, nu mai sunt cele care erau odată.

Tradiția oferirii de mărțișoare este un obicei străvechi. Mărțișorul este pretutindeni simbolul renașterii naturii și vestitorul primăverii. În piețele constănțene, dar și în marile supermarketuri oriunde te uiți cu ochii vezi diferite modele. Coşarul, trifoiul, potcoava și ghiocelul au fost miercuri cele mai căutate.

Reporter: Pentru cine ați cumpărat mărțișoare?

Constănțean: Soția și fetele.

„Pentru familie și copii, mărțișoare, ghiocei, de primăvară”, spune un constănțean.

„ Pentru colega mea de muncă, o să-i iau și mamei, bunicii, prietenei, prietenelor”, spune un constănțean.

Și brățările cu tradiționalul șnur roșu, broșele sau bijuteriile de mici dimensiuni, s-au aflat și ele pe listele unor constănțeni. Fiecare femeie sau fată trebuie să primească un mărțișor. Așa se facă că în piețe a fost aglomerat. Cu toții au căutat simbolul primăverii care să aducă un zâmbet pe chipul doamnelor și domnișoarelor.

„Iau pentru fata mea și pentru nepoată”, spune o constănțeancă.

Constănțean: Acum am ieșit că cumpăr.

Reporter: Ce veți cumpăra?

ConstănțeanUn mărțișor și un buchet de flori.

Nici prețurile mărțișoarelor nu sunt foarte scumpe. Acestea pornesc de la 0.50 de bani și pot ajunge chiar și la 15-20 de lei, în funcție de mărime dar și formă.

Reporter: Cum vi se par prețurile?

Constănțean: Sunt ok, acceptabile.

„Ținând cont că o dată pe an este 1 martie și fetele noastre merită, nu mi se pare scump”, spune un constănțean.

Reporter: Cum vi se par prețurile?

Constănțeancă: Sunt acceptabile, nu e...

Chiar dacă în piețe a fost forfotă acest lucru nu se vede și în buzunarul comercianților. Cel puțin momentan. Domnul Ștefan vine tocmai de la Botoșani, iar de șapte ani păstrează tradiția de a vinde mărțișoare la malul mării. Este totuși dezamăgit. Clienții, spun el, nu mai cumpără așa cum o făceau odată. Însă, este doar prima zi. Speră ca până pe 8 martie, vânzările să crească.

E un pic cam frig afară, dar nu mai este cum a fost odată. Lumea nu mai este interesată de mărțișoare. Anul trecut a mers un pic mai bine, dar nu mai merge. Să știți că sunt cam aceleași prețuri ca anul trecut. Nu este nici weekend. Probabil că lumea acum este la serviciu”, spune Ștefan Vasile, comerciant.

Primăvara a venit mai degrabă cu temperaturi de iarnă. În acest moment la malul mării vremea este închisă și sunt 4 grade Celsius, transmite Elenis Halep, reporter Dobrogea TV.

Mărțișorul nu este purtat doar de femei. În unele zone și bărbații le poartă. Și asta pentru că se spune că firul roșu împletit cu cel alb aduce belșug în casă și sănătate. Din 2017, micul simbol al primăverii face parte din patrimoniul imaterial UNESCO.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233