dobroge.tv

Live

Pelerinaj de Sfânta Parascheva, în pandemie. Mitropolia Moldovei nu interzice atingerea raclei

Pelerinaj de Sfânta Parascheva, în pandemie. Mitropolia Moldovei nu interzice atingerea raclei
05 octombrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Celebrul pelerinaj de la Iași de sărbătoarea Sfintei Parascheva se apropie iar autoritățile au susținut că, în contextul pandemiei de COVID-19, vor fi luate măsuri fără precedent și impuse reguli în încercarea de a elimina aglomeraţia. Numărul cazurilor de COVID-19 crește alarmant de la o zi la alta, iar Iașiul se află în topul județelor cu cele mai multe îmbolnăviri zilnice, însă Mitropolia Iașiului spune că "este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine": "Nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva".

În săptămânile dinaintea pelerinajului, spitalele sunt pline până la refuz de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus iar mesajele trimise de autorităţi sunt din ce în ce mai dure, scrie Ziarul de Iași. Chiar si așa, sute de pelerini s-au închinat deja la moaște. Încă din acest weekend, potrivit Hotnews, câteva sute de pelerini au fost în grup organizat şi s-au închinat la moaştele Sfintei Parascheva.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat pentru Ziarul de Iasi că speranţa lor este ca oamenii să asculte de îndemn şi să vină mai din timp, mai ales că moaştele Sfintei vor fi scoase într-o procesiune şi amplasate pe baldachinul împodobit cu flori încă de joi, 8 octombrie. De altfel, baldachinul este deja ridicat, asamblat şi urmează să fie împodobit zilele următoare.

La rând, în șir indian

Anul acesta, Mitropolia a decis ca pelerinii să intre şi să stea la rând în şir indian, chiar dacă sunt din aceeaşi familie, cu respectarea măsurilor de protecţie impuse - purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor la intrarea la rând şi, periodic, pe traseu, cât şi păstrarea unei distanţe fizice de minimum 1,5-2 metri.

"Le-am adresat rugămintea, chiar dacă sunt membri din aceeaşi familie, să stea câte unul în rând, exceptând situaţiile în care o anumită persoană are nevoie de sprijinul cuiva care are probleme de deplasare şi atunci poate are nevoie de sprijin. Am cerut ca fiecare să poarte mască pe faţă, având conştiinţa că poată să asigure o protecţie - e la fel ca centura de siguranţă în maşină, chiar dacă nu te asigură că vei scăpa în caz de accident, îţi poate fi de folos în multe situaţii”, a explicat preotul Marian Timofte, implicat în procesul de organizare.

Una dintre principalele măsuri luate, sub îndrumarea Jandarmeriei, este crearea unui culoar şerpuit, în parcarea dintre Facultate şi Catedrala Mitropolitană, pe modelul cozii de la aeroport, care să poată ţine în zona respectivă 700 - 800 de persoane, chiar dacă se află în şir indian, una în spatele celeilalte.

Jandarmii au început deja să instaleze gardurile, astfel încât culoarele ce şerpuiesc să aibă o distanţă de măcar doi metri între ele.

O altă sugestie a Primăriei se dovedeşte greu de implementat. Într-o şedinţă comună, reprezentanţii administraţiei locale au impus crearea unui culoar separat pentru persoanele care sunt mai vulnerabile în faţa infecţiei cu COVID-19.

Reprezentanţii Mitropoliei atrag însă atenţia asupra faptului că mulţi oameni vin şi pentru ideea de a sta la coadă, de căinţă în aşteptarea închinării, astfel încât aceştia s-ar putea să se aşeze la coadă în ciuda existenţei acestui culoar separat de acces.

O altă îngrijorare ţine de lungimea cozii: în anii trecuţi, în maximum 3 kilometri de coadă încăpeau câteva zeci de mii de persoane, iar acum, cu distanţarea fizică şi aşezarea în şir indian, într-un kilometru nu pot încăpea mai mult de câteva sute de persoane.

O problemă cu care se confruntă reprezentanţii Mitropoliei este despre atingerea raclei cu tot felul de obiecte aduse de acasă. "Riscăm să cădem într-o zonă a superstiţiilor, cu atât mai puţin s-ar potrivi în acest context epidemiologic”, a mai spus preotul Marian Timofte. Mitropolia Iașiului spune însă că "este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine": "Nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva"

"Este greu să le spui acum oamenilor să nu atingă racla sau să nu se închine, nu putem spune că sfintele moaşte pot face rău cuiva. Modul în care îşi manifestă credincioşii evlavia este foarte puţin controlabil, este greu să îi spui omului ce să facă. Este o zonă emoţională, fiecare îşi manifestă cinstirea la racla sfintei aşa cum simte, unii doar se închină, aţii pun şi mâna, alţii ating creştetul. Racla este curăţată periodic, plexiglasul la fel, tot ce ţine de vulnerabilitate suntem pregătiţi să luăm cele mai bune măsuri”, a explicat preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. 

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233