dobroge.tv

Live

A început Postul Mare. Constănțenii au luat cu asalt piețele pentru a cumpăra fructe și legume

27 februarie 2023
Publicitate

De astăzi se intră în Postul Mare. În unele piețe din orașul nostru, a fost forfotă încă de la primele ore ale dimineții. Constănțenii care țin post au mers la cumpărături cu lista pregătită. Primele au fost legumele și fructele. În ultima perioadă prețurile la multe dintre produse au crescut, așa că unii oamenii au cumpărat o cantitate mai mică. Însă, comercianții se așteaptă la încasări mai mari. Spun că, în fiecare an, în perioada postului, vânzările cresc.

Paștele se sărbătorește în acest an pe 16 aprilie, iar luni a început și Postul Mare. Acesta este cel mai lung și cel mai aspru post, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește. În unele piețe din oraș, comercianții și-au expus pe tarabe cele mai frumoase și proaspete legume. Și fructele spun vânzătorii, sunt la mare căutare în această perioadă.

„Caută lumea, fasole, cartofi ceapă. Să vedem. Este abia începutul postului”, spune Mariana, comerciant Piața Tomis III.

„Cumpără mere să împartă, nucă pentru colivă, fasole, murături, mai o zacuscă, cumpără, cumpără produse de genul. Și prune uscate cumpără foarte mult”, spune Andrei, comerciant Piața Tomis III.

Comercianții se așteaptă la încasări mai mari și asta deoarece în post constănțenii consumă mai multe legume decât de obicei. La mare căutare este spanacul, din care oamenii pregătesc tot felul de preparate. De asemenea, și fasolea s-a aflat pe lista de cumpărături.

„La bani da, se simte la toate produsele”, spune Eugen, comerciant Piața Tomis III.

Constănțean: Ia uitați!

Reporter: Ce ați cumpărat?

Constănțean: Spanac.

Reporter: Ce preparați din spanac?

Constănțean: O tocăniță, o ciorbică.

Postul, spun constănțenii, este o perioadă perfectă în care să-și purifice sufletul, dar și să-și detoxifice corpul. Și pentru că unora prețurile li se par cam ridicate, spun că aleg să cumpere strictul necesar.

„Cumpărăm fructe și legume. Vreau să iau niște mere, roșii, castraveți pentru o salată că ținem post”, spune un constănțean.

„Iau cât trebuie că dacă fac plăcintă și împart și trebuie să fac numai de post”, spune o constănțeancă.

Prețurile la legume și fructe au mai crescut. De pildă, un kg de cartofi costă 4 lei, cu un leu mai mult față de anul trecut. Ceapa, ardeii și vinetele s-au scumpit și ele cu câțiva lei, însă anumite fructe, cum ar fi merele și-au păstrat același tarife între 3 și 5 lei/kg. Mai mult, pentru că în post oamenii fac mai multe parastase, comercianții au decis să scadă prețul la nucă. Pe tarabe aceasta se găsește și cu 35 lei/ kg.

„Prețurile n-au crescut mult, un leu aici colo. Față de anul trecut s-a mai dus un leu la cartofi că a fost un an secetos, la fasole, dar la altceva nu prea”, spune Mariana, comerciant Piața Tomis III.

„Merg la alte magazine, de aici nu mă lipesc că sunt scumpe și cu 11 milioane pensia mea nu cred că mă descurc”, spune o constănțeancă.

„Vreau să cumpăr dovleci și nuci. Mă pregătesc pentru un parastas”, spune o altă constănțeancă.

Postul Mare este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește. Acesta ține șase săptămâni.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233