Un an de când Constanţa le-a devenit casă. Mărturii dureroase ale mamelor care au fugit din calea războiului: ''Coboram în subteran și acopeream copiii cu propriul corp''
Poveștile multor ucraineni ajunși în România sunt parcă desprinse din cărțile de istorie și nu o realitate tristă a secolului 21. Au fugit din calea bombelor și a gloanțelor în încercarea disperată de a-și salva familia. Unii au fost sub ocupație rusă și spun că nu aveau voie să vorbească în limba natală, și erau zilnic verificați de soldații lui Putin. Alții își protejeau copiii cu propriul corp în timpul bombardamentelor și se străduiau să le găsească acestora mâncare și apă potabilă. Atenție, vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emotional!
Victoriia locuia în Mariupol în momentul în care a izbucnit războiul. A reușit să fugă din țară la o lună de când Rusia a atacat Ucraina, însă amintirea acelor zile este încă vie. Spune că încercau să găsească apă de băut, măcar pentru copii, în fântâni vechi. Mașina ei a fost distrusă în timpul unui bombardament, iar vecinii au ajutat-o să plece. Se află pe teritoriul României din luna martie 2022, împreună cu cei doi copii mici.
Victoriia POLOZHEIEVA, refugiat: “Nu am putut comunica timp de o lună de zile. Am stat fără gaz, fără apă, fără lumină. Coboram în subteran și acopeream copiii cu propriul corp”.
Oksana și familia ei locuiau în Herson, oraș aflat încă parțial sub ocupație rusă. Au stat nouă luni cu frică și teamă că oricând vor putea să devină victime. Femeia își amintește că în fiecare seară soldații ruși veneau și le controlau locuința ca să se asigure că nu dețin arme în casă și nu ascund partizani. Când soldații ucraineni au intrat în Herson, ea împreună cu cei doi copii au putut să fugă din calea bombelor și gloanțelor printr-un din coridor umanitar.
Oksana LIASHENKO, refugiat: “Eu, împreună cu familia mea am fost nouă luni sub ocupație rusă, am fost arestați. Nu sunt bani, nu există loc de muncă, nu poți să te miști, nu poți să ieși în oraș”.
Cele două familii, ca de altfel toți ucrainenii fugiți din calea războiului, își doresc un singur lucru, să înceteze războiul ca să se poată întoarce acasă. Din luna februarie a anului trecut și până în prezent, opt milioane de ucraineni au fugit din Ucraina în încercarea disperată de a-și salva viața. Dintre aceștia, mai mult de 100.000 de oameni au rămas în România.