Unii investitori ridică blocuri în staţiunea Mamaia, dar uită să respecte și legea. ''S-au făcut verificări și situația nu era ok''
Ridică blocuri în stațiune, însă, uită să mai respecte și legea. Vorbim despre unii investitori din stațiunea Mamaia care, în urma unui acord care le dă dreptul să descarce apele din fundație în mare, lasă conductele de apă să sape ravene în nisip. Mai mult decât atât, specialiștii spun că nici calitatea apei nu este în regulă. Garda de Mediu a facut verificări și a anunțat că vor urma și sancțiuni.
Extinsă cu fonduri europene, plaja din nordul stațiunii Mamaia are acum, în mare parte, conducte prin care apa provenită de la fundațiile blocurilor care se ridică este pompată în mare. Însă, nu toate aceste lucrări respectă și legea. În anumite zone, apa ajunge în mare abia după ce sapă ravene adânci și de jumătate de metru în nisip. Acest lucru afectează zone întregi de plajă.
“O imagine foarte urâtă. Litoralul românesc… De aia pleacă oamenii în Bulgaria, Grecia, Turcia și așa mai departe. Uitați și dumneavoastră, uitați ce plajă avem, uitați ce construcții bloc în bloc. Și ne mirăm de ce țara nu merge și de ce oamenii pleacă în alte părți”, a spus un constănţean.
Proiectele aflate în execuție au aviz de la Apele Române să descarce apele de epurare în mare, în anumite condiții. Adică la limita țărmului și nicidecum pe plajă.
“S-au făcut verificări și situația nu era ok, în sensul că apele se descarcă cu avizul celor de la Apele Române, însă la limita țărmului. Nu trebuie să se descarce pe plajă, să se facă gropi, ravene în nisip. Deci la limita plajei”, a spus Steluța Popescu, comisar șef Garda de Mediu.
Alarmant este faptul că nici viețuitoarele marine nu trebuie să aibă contact cu o astfel de apă pentru că le face rău. Mai exact, dacă apa conține substanțe precum sulful, poate duce la otrăvirea peștilor.
“Este vorba despre o sursă de apă lipsită de oxigen bogată în substanțe sau încărcată cu substanță reducătoare, substanțe care pot să otrăvească apa la pești. E nevoie de o epurare a acestora, e nevoie de o vitalizare a acestor ape că, în definitive, marea primește tot felul de surse dulcicole care vin și îi completează resursa acviferă, dar trebuie să existe o apă sănătoasă pentru pești”, a spus Adrian Bîlbă, biology.
Au fost prelevate probe de la fața locului de către angajații Gărzii de Mediu. De asemenea, au fost solicitate și toate documentele necesare de la proprietari. Dacă se vor constata nereguli, vor fi aplicate și amenzi.