dobroge.tv

Live

A început primul curs de scufundare în hiperbarul de la Centrul de Scafandri, cel mai modern din Europa. În premieră, participă şi o femeie: ''Echipamentul este foarte greu''

10 februarie 2023
Publicitate

România a început de astăzi să pregătească unii dintre cei mai căutați scafandri din lume. Sunt cei care au capacitatea de a coborî chiar și la 300 de metri adâncime și lucrează la sondele de foraj marin sau la instalații oceanice de mare risc. Cursurile se fac la Centrul de Scafandri al Marinei Militare pe cel mai modern simulator hiperbar din Europa.

Scafandrii care lucrează la sute de metri adâncime sunt cei mai căutați în toată lumea. Expertiza lor este folosită mai ales în cazul reparațiilor la conductele de petrol submarine sau la platformele din largul mării. Până să ajungă aici, este, însă, nevoie de sute de ore de pregătire.

“Cursul despre care vorbim în ziua de astăzi este special destinat pentru scafandri militari de mare adâncime care sunt similari scafandrilor comerciali și sunt pregătiți pentru a executa inspecții, reparații sau diverse alte lucrări subacvatice, mecanice și nu numai la diverse construcții immerse. Vorbim aici de picioare de platform care sunt obiective strategice sau alte lucruri similar”, a spus căpitan Bogdan OANCEA, cursant.

La cursul care se desfășoară acum la Centrul de Scafandri participă, în premieră în România la această categorie, și o femeie.

“Este o onoare pentru mine să fiu prima femeie care face cursul de lucrător subacvatic. Simt că scriu o filă de istorie. Echipamentul este foarte greu. Undeva la 20 de kg, nu este un impediment. Casca are undeva la 15 – 17 kg”, a spus Laura Popa, cursant.

Acesta este cel mai performant sistem de scufundare simulată din Europa, la ora actuală. Centrul de Pregătire a Scafandrilor Militari a investit 10 milioane de euro într-un echipament care simulează condițiile din adâncuri. Noul sistem are o capacitate totală de 18 locuri pentru pregătirea scafandrilor și dispune de facilități pentru tratarea victimelor unor accidente de scufundare. Cursanții trebuie să fie calmi, rezistenți la stres și să aibă o condiție fizică deosebită.

“E un curs foarte serios, foarte solicitant pentru că, la finalul cursului trebuie, ca scafandrul, în sine, să fie conștient că poate să acționeze la adâncimi de până la 20 de metri în siguranță, sau până la adâncimi de 50 de metri ulterior prin pregătire, fără să aibe…el să fie confident cu el însuși”, a spus cdor. Fănel RĂDULESCU, Comandantul Centrului 39 Scafandri.

Cel puțin trei luni durează cursul de pregătire pentru cei care vor să devină scadandri de mare adâncime. Piesa centrala a laboratorului hiperbar este tunelul de scufundare, iar lateral, în cele doua părti sunt camere de decompresie, pentru revenirea la suprafață, la presiunea normală atmosferică. În aceste camere, scafandrii pot sta chiar și trei săptămâni.

“Pentru activitățile de mai lungă durată care necesită prezența lor în aceste camera hiperbare pentru o săptămână sau mai mult, în funcție de adâncimea la care au fost testați sau s-au scufundat, au posibilitatea să utilizeze internetul, tablete, să se uite la monitoare, să poarte discuții familia”, a precizat cdor. Fănel RĂDULESCU, Comandantul Centrului 39 Scafandri.

Scafandri cursanți spun că există și momente de disconfort atunci când se scufundă în mediu controlat.

“Când vorbim de, în momentul compresie temperature crește foarte mult din cauza compresării gazului efectiv. Ați văzut asta, în momentul în care spargeți o brichetă, din cauza decompresiei gazului, bricheta când punem mâna pee a este extraordinar de rece. Din cauza aceea, pe timpul ieșirii la suprafață, temperatura înăuntru probabil că a ajuns, nu știu dacă s-a văzut, erau aburi. Undeva la 10 -11 grade, se face destul de frig. Când rămânem la palier, temperature revine și se ajustează cu cea de afară”, a spus căpitan Bogdan OANCEA, cursant.

Patru ore au fost nevoiți să stea în apropierea barocamerei pentru a se asigura că nu au probleme în urma scufundării controlate. De asemenea, și civilii sunt admiși la cursul de scafandri de mare adâncime. Însă, antrenamentele sunt extreme de dure și nu toți cei care încep cursul îl și termină.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233