dobroge.tv

Live

Exerciţiu militar NATO, la Capu Midia. Armata română și cea americană, împreună cu francezii, testează rachetele HiMARS

09 februarie 2023
Publicitate

Sistemele americane de rachete HiMARS sunt testate zilele acestea la Capu Midia, în exerciţii de apărare a ţărmului, în colaborare cu soldaţii francezi. Armata franceză are rachete cu rază scurtă de acţiune iar soldaţii români folosesc muniţie HiMARS, de lungă distanţă. Americanii din Divizia Aeropurată coordonează atacul împotriva tintelor inamice venite pe mare şi comanda lansarea rachetelor de la sol. Timp de 8 zile cele trei armate îşi testează capacitatea de colaborare eficienta în cazul unui război similar cu cel din Ucraina.

Exerciţiul de la malul mării merge pe un scenariu de luptă cu un termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii şi mutarea lansatoarelor de rachete în alte puncte, astfel încât să nu fie detectate de inamic. 350 de militari români, francezi şi americani au acţionat joi pe câmpul de luptă într-o simulare cât se poate de apropiată de realitate.

Rachetele americane HIMARS din dotarea Armatei Române au cea mai bună și modernă tehnologie. Lovesc la o distanţă de 300 de kilometri şi-au fost testate în conflictele din Irak, Afganistan şi Siria. Sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare succes.

„Fiecare echipaj a participat la o misiune de luptă reală în care și-a dovedit capacitatea de acțiune rapidă și nivelul de pregătire atins. Tot exerciţiul a fost creat pe un scenariu fictiv în care noi, sistemul HIMARS primea o misiune, se deplasa în zona de acţiune, primea o ţintă pe care o angaja”, a spus col. lt. George TELIMAN, comandant Batalion 81 Rachete.

„Este un moment crucial pentru armata franceză să dezvolte o colaborare puternică, în termeni militari, cu soldaţii români şi să opereze împreună cu tehnica de luptă”, a spus Tricand de la GOUTTE, Forces Armées Françaises.

Exerciţiul de la Capul Midia simulează un atac inamic venit pe mare, pe care Grupul de Luptă NATO dislocat în România trebuie să-l respingă. Soldaţii români şi militarii francezi au folosit puterea de foc de mare calibru, rază şi distanţă.

„Principalul obiectiv al exercițiului este realizarea interoperabilității, interoperabilității procedurale și în același timp, partea mai dificilă, realizarea interoperabilității tehnice între cele trei sisteme. Armata americană a asigurat suportul tehnic şi a contribuit la realizarea acestei interoperabilităţi între cele trei sisteme. Au fost integrate cele trei sisteme în aşa fel încât să se poată executa misiunea în timp cât mai scurt”, a declarat general maior Dan TOMA, comandant Divizia Multinaţională S-E.

"Computerele noastre permit armatelor diferite să comunice între ele, astfel încât suntem capabili să sincronizăm sistemele de tragere şi să le dirijăm focul către o singură ţintă”, a spus Brian FANNING, US Army.

Exercițiul ,,EAGLE ROYAL 23” testează interoperabilitatea sistemelor de artilerie, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, pe Flancul de Sud-Est al Alianței.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233