dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Muzeul de Istorie şi Arheologie a devenit pericol public, întreaga clădire are nevoie de reparații. ''Reabilitarea se află în prezent în faza de proiectare''

08 februarie 2023
Publicitate

Bombardamentele de la graniță, concertele din Piața Ovidiu, dar și vremea nefavorabilă afectează structura de rezistență a Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța. Trepidațiile tot mai dese din ultima perioadă au făcut ca bucăți de tencuială să se desprindă de pe clădire, iar țiglele să alunece una câte una. Mai mult, reprezentanții muzeului se tem că în cazul unui cutremur, clădirea nu ar rezista. De cealaltă parte, în ceea ce privește reabilitarea și modernizarea acesteia, autoritățile județene susțin că au făcut pași considerabili, iar lucrările ar trebui să înceapă în acest an.

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a fost construit în urmă cu 100 de ani, iar de atunci nu s-au făcut schimbări în ceea ce privește construcția. Reprezentanții muzeului se tem că în cazul în care ne vom confrunta cu un cutremur, s-ar putea produce o catastrofă.

„Clădirea a trecut prin 1940, unda de șoc se pare că s-a resimțit și aici. Cutremurul din '77, '91, '86, știți că au fost succesive o serie de cutremure, se pare că încă e în picioare, dar mi-e greu să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă ar fi un cutremur de magnitutinea celui care a fost în Turcia zilele trecute, n-aș putea să mă pronunț”, a spus Aurel MOTOTOLEA, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Iar problemele nu se opresc aici. Chiar și războiul de la granița dintre Rusia și Ucraina afectează clădirea. Deși lupta s-a dat la zeci de kilometri de orașul nostru, surprinzător, angajații muzeului au simțit trepidațiile bombardamentelor.

„Având în vedere situația de conflict când au fost bombardamente în Insula Șerpilor care este la câţiva zeci de kilometri, zdrăngăneau geamurile aici. Se simțea cum venea unda de șoc. Eram pe afară cu mai mulți colegi și am crezut că e cutremur, dar după am făcut corelația”, a precizat Aurel MOTOTOLEA, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Și concertele susținute în Piața Ovidiu sunt o problemă pentru clădirea în care se află muzeul. În timpul acestora, vibrațiile sunt mari, iar multe dintre obiectele expuse au fost deplasate de la locul lor.

„Acesta e ultimul etaj al muzeului și aici e vitrina cu monede. Ei, acestea efectiv erau căzute. Probabil în urma trepidațiilor care au fost la acel concert de Anul Nou”, a menţionat Aurel MOTOTOLEA, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

Tot din cauza concertelor mai multe bucăți din tencuială s-au desprins de pe exteriorul clădirii. Astfel, muzeul a fost împrejmuit cu un gard de metal.

„Aceste concerte folosesc instrumente de mare putere, boxele, sunt trepidații care nu știu dacă afectează, dar au un impact asupra clădirii, probabil la toate clădirile din zonă”, a spus Aurel MOTOTOLEA, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

La toate aceste probleme se adaugă și vremea nefavorabilă. Din cauza infiltrațiilor, a precipitațiilor, dar și a vântului puternic multe bucăți din acoperiș s-au desprins.

„Urma asta bineînțeles că s-a strâns. Aici a fost acea țiglă bucuclașă și bine că nu a căzut pe cineva, doamne ferește. Probabil a fost o pală de vânt puternic a fost imediat după prima ninsoare de acum două săptămâni, și cred că a facilitat alunecarea, a venit și vântul și a aruncat-o la o distanță destul de mare de acoperiș, la vreo 10 metri cumva”, a mai spus Aurel MOTOTOLEA, director Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța.

„Reabilitarea Muzeului Național de Arheologie și Istorie Constanța se află în prezent în faza de proiectare. Proiectantul cu care avem contract ne-a livrat acum câteva zile o documentație tehnică avizată complet la faza de DTAC, documentație pe care o vom folosi pentru a solicita Primăriei municipiului Constanța emiterea autorizației de construire. Urmează ca în curând să recepționăm și proiectul tehnic și detaliile de execuție”, a declarat Petre ENCIU, vicepreședinte Consiliul Județean Constanța.

Autoritățile județene preconizează că lucrările de reabilitare vor fi demarate în vara acestui an.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233