dobroge.tv

Live

Piața Tomis III, din ce în ce mai goală. Prețurile mari îi fac pe unii clienți să ocolească stand-urile, iar pe alții să cumpere mai puțin: ''Oamenii n-au bani''

07 februarie 2023
Publicitate

Se tem că-și vor închide taraba. Anul nou a început cu stângul pentru o parte dintre comercianții din Piața Tomis III. Încasările au scăzut și cu 60% comparativ cu 2022. Prețurile mari îi fac pe unii clienți să ocolească stand-urile, iar pe alții să cumpere mai puțin. Chiar dacă nu mai vând atât de multă marfă, iar în interior temperaturile nu sunt tocmai ridicate, oamenii vin zilnic la muncă. Speră totuși ca măcar să-și recupereze o parte din investițiile lunare.

Într-un cuvânt- dezastru! Asta spun unii comercianți din Piața Tomis III atunci când vine vorba de încasări. Acestea sunt din ce în ce mai mici, iar piața din ce în ce mai goală. Mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, oamenii susțin că vânzările au scăzut extrem de mult.

„Nu merge! Merge prost. Uitați cum merge: piața goală! Păi oamenii n-au bani, curentul scump, totul e scump, ne-au venit facturile. Nu știu dacă o să mai rămânem, dacă n-am făcut nimic, la ce să stăm?”, a spus Maricuța, comerciant Piața Tomis III.

Reporter: Cu cât la sută v-au scăzut vânzările comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut?

Andrei, comerciant Piața Tomis III: Crede că cu 50-60%, nu vă mint.

Lipsa clienților le mai aduce un necaz comercianților. Marfa le ajunge de cele mai multe ori la gunoi și asta pentru că nu are cine s-o cumpere.

În 2022, 1 kg de roșii costa aproximativ 8 lei, acum însă pe tarabe cel mai mic preț afișat este de 12 lei. De asemenea, ceapa era 4 lei kg, iar în 2023 s-a scumpit cu cel puțin 1 leu. Și nu sunt singurele produse. Anul trecut pe vremea această ardeii erau 11 lei kg, acum însă în unele piețe constănțene îi găsim chiar și cu 18 lei/kg. Același lucru s-a întâmplat și la cartofi. Dacă înainte aceștia erau 2 lei/kg, ei bine pentru 1kg de cartofi anul acesta vom scoate din buzunar chiar și 4 lei.

Facturile la curent, gaz sau întreținerea locuinței sunt prioritare pentru cei mai mulți constănțeni. Și cum și acestea s-au mărit, oamenii au devenit și mai precauți atunci când vine vorba de bani. Singura economie pe care o pot face este ,,să-și ia de la gură” sau ,,să-și pună pofta în cui”.

„Mult mai mari și nu doar la legume, toate sunt mari, iar salarii sunt tot la fel de mici. Iau mai puţin, mă rezum la strictul necesar, nu-mi permit să-mi mai fac mofturile pe care le făceam în alți ani”

„Puțin mai mari, se simte, 2-3 lei la fiecare kg. Suntem nevoiți cu salariul pe care-l avem, cu ce câștigăm să trăim, să plătim întreținerea și toate astea. Facem economie”

În anul 2022, inflația a atins pragul de 17%, însă în ceeea ce privește noul an, specialiștii economici preconizează că, țara noastră se va confrunta din nou cu o inflație de peste 10% și o creștere de cel puțin 3%. Există însă și o veste bună. Analiștii economici susțin că odată cu investițiile pe care anumite firme din țările europene le vor face în România ne vor ajuta să depășim criza economică.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233