Vor mai multe zile de vacanță. Hotelierii și patronii de restaurante vor ca anul şcolar să înceapă pe 18 septembrie. ''Ar fi benefic și pentru industria noastră, a turismului''
Vor mai multe zile de vacanța. Hotelierii și patronii de restaurante vor ca anul şcolar să înceapă pe 18 septembrie, și nu pe 11 septembrie cum prevede Ordinul de ministru, aflat în dezbatere publică. Operatorii din turism i-au solicitat deja Ministerului Educației ca vacanța de vară să se termine mai târziu. O săptămână în plus le-ar permite copiilor şi părinţilor, dar şi cadrelor didactice, să se bucure mai mult de vremea frumoasă. De asemenea, și pierderile din turism vor fi mai mici.
Hotelurile de pe litoral sunt deschise până după 15 septembrie, însă sezonul estival se termină, practic, atunci când copiii se întorc în bănci. Operatorii de pe litoral sunt nemulțumiți că nu sunt consultați atunci când se decide structura anului școlar și spun că în România, vacanța de vară este din ce în ce mai scurtă: elevii au examene până în iulie, iar anul școlar începe în septembrie, tot mai devreme.
„O săptămână în plus pe care noi o cerem acum adăugată în luna septembrie când avem temperaturi calde, când avem vreme frumoasă, când avem toate condițiile pentru a mai călători câteva zile la munte, la mare, în orice destinație până la urmă în România sau nu, cred că ar face bine copiilor și desigur ar fi benefic și pentru industria noastră a turismului. Cerem de fapt amânarea datei de începere a școlii pentru 18 septembrie și nu 11 septembrie”, a declarat Corina MARTIN, președinte Asociația RESTO.
„O săptămână în plus, adică să înceapă școala pe 18 septembrie, credeți-mă că la nivelul economiei județului impactul este foarte important. Doar să calculăm procentual în trei luni de zile ce înseamnă încă o săptămână”, a spus Anca NEDEA, hotelier.
Scurtarea cu o săptămână a vacanței de vara a produs anul trecut pierderi mari tuturor, pe două planuri. Părinții și copii care formau clientela ultimelor zile din septembrie și-au scurtat șederea la mare iar încasările au scăzut drastic.
„La un business de 3 stele, la un hotel de 3 stele cu peste 200 de camere, acea pierdere de anul trecut din 2022, cele două săptămâni luate până la urmă şi turismului, dar şi copiilor, că n-au avut chef de şcoală la 3 septembrie, au însemnat în business-ul nostru, 200.000 de euro pierduţi”, a precizat Anca NEDEA, hotelier.
Aceste două săptămâni de la începutul lunii septembrie sunt foarte importante pentru turismul estival.
„Sunt pierderi care înseamnă pentru noi două săptămâni în minus, de venituri, undeva la 20% poate, din totalul încasărilor din vară”, a menţionat Corina MARTIN, președinte Asociația RESTO.
Supărarea investitorilor din turism nu e nouă: de câţiva ani bat la uşa miniştrilor cerându-le să coopereze astfel încât turismul intern să crească şi toată lumea să aibă de câştigat. Estimările arată că în prima jumătate din septembrie, la mare ajung cumulat 100 de mii de oameni, atraşi de preţurile bune.
„Tarifele scad, un motiv în plus pentru a atrage mai mulţi turişti pe care, însă, i-am alunga acum, cu decizia de-a începe şcoala mai devreme”, a mai spus Corina MARTIN, președinte Asociația RESTO.
Conform proiectului de Ordin de ministru pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei, anul şcolar 2023 - 2024 va începe pe 11 septembrie, urmând să se încheie pe 21 iunie 2024. Unii elevi și părinți nu sunt deranjați însă de posibila schimbare.
„La 15 septembrie, cel mai bine, cum a fost dintotdeauna, decât dacă schimbăm tot sistemul ca-n vest, şi-atuncea se-ncepe mai târziu”
„Cred că este cel mai potrivit să-nceapă mai devreme. Mai ales că toată lumea se plânge de faptul că noi românii suntem foarte-n urmă.De fiecare dată am pus în față turismul înaintea educaţiei, dar ce-ar fi mai bine?”
„În perioada aceasta, septembrie, chiar o putem considera lună de vară? Mai fezabil ar fi să stea în iunie până la jumătatea lunii și să înceapă tot așa la jumătate cum era clasic, 15 iunie-15 septembrie”, a spus Dănuț CERNAT, vicepreședinte Asociația Națională de Părinți..
Investitorii din turism acuză Ministerul Educaţiei că nu i-a consultat înainte. Modificările cuprinse-n actul normativ afectează întreaga industrie a ospitalităţii, spun ei.