Chin în autobuzele care leagă Constanța de Năvodari. Oamenii cer mai multe staţii şi bilete mai ieftine - autorităţile anunţă că se caută soluţii
Aproximativ 30 de minute. Atât trebuie să aștepte năvodărenii autobuzul care leagă orașul Constanța de Năvodari și asta în cazul în care au noroc să se urce în primul mijloc de transport în comun. De cele mai multe ori, oamenii susțin că, din cauza aglomerației, sunt nevoiți să aștepte următoarea mașină. Mai mult, cer suplimentarea numărului de stații, dar și rectificarea tarifului biletului. Autoritățile au avut deja câteva discuții, iar în acest moment se caută soluții pentru remedierea acestor probleme.
Cei care fac naveta între Constanța și Năvădari sunt nemulțumiți de condițiile de transport. Este și cazul domnului Marin. Acesta locuiește în Năvodari, însă lucrează în municipiu. La orele de vârf stațiile sunt pline și de multe ori bărbatul nu reușește să plece cu prima cursă, iar următorul mijloc de transport în comun vine după câteva zeci de minute. Mai mult, spune că de foarte multe ori, șoferii manifestă un comportament neadecvat.
“Fac naveta către Năvodari tot timpul, e foarte aglomerat și șoferii se poartă ca și cum n-ar fi plătiți de noi. Și să pună mai multe stații, cel puțin e o stație la un kilometru. Nu știu ce-or face la vară, că fluxul va fi mare, aglomerat”, spune Marin.
Și nu este singurul nemulțumit. Oamenii au făcut chiar și câteva sesizări către Primăria Năvodari în ceea ce privește aglomerația din mijloacele de transport în comun. Mai mult, susțin că sunt prea puține autobuze.
“Poate că și stațiile, fiind atâta populație, și ucraineni, ar trebui să le facă mai dese, dar să și mărească numărul de autobuze”
“La orele de vârf e aglomerat. Câteodată, stăm şi după alt autobuz.”
“Da, da, da. Mai stăm că ce să facem? Asta e România!”
“La orice mașină sunt foarte aglomerate.S-a întâmplat să stau după un alt autobuz, vine după jumătate de oră și și ăla e foarte aglomerat”
O altă nemulțumire a oamenilor este legată de tariful biletului. Aceștia susțin că suma pe care o plătesc nu se justifică. Prețul unui tichet este de nouă lei de la Constanța până la Năvodari, însă chiar dacă aleg să coboare într-o stație mai apropiată, tot aceeași bani trebuie să-i scoată din buzunare.
“O încălcare a legislației de către companiile care și-au luat așa de la sine putere să circule în continuare după delegarea serviciului e transport județean, fără să aibă licență e transport și aici instituțiile statului trebuie să-și facă datoria. Noi am sesizat instituțiile abilitate”, a declarat Mihai LUPU, președinte CJC.
Transportul interjudețean de persoane nu se află în subordinea Primăriei Năvodari, ci a Consiliului Județean Constanța. Autoritățile locale din Năvodari susțin că au avut o întâlnire cu reprezentanții transportatorilor care operează pe ruta Năvodari-Constanța.
“Transportatorul și-a luat o serie de angajamente pentru creșterea siguranței și confortului călătorului, printre care suplimentarea numărului de autobuze mari. Acest lucru se impunea cu precădere la orele de vârf pentru a nu mai exista oameni lăsați în stații”, a spus Elena AFTENE, purtător de cuvânt Primăria Năvodari.
“Vom lua act de toate solicitările și cu siguranță în acord cu transportatorii și cu consiliul prin hotărâre de Consiliu Județean vom rezolva aceste lucruri”, a declarat Mihai LUPU, președinte CJC.
În ceea ce privește numărul de stații, reprezentanții Consiliului Județean Constanța susțin că acest lucru reprezintă costuri foarte mari.
“În acest timp Primăria orașului Năvodari va solicita Consiliului Județean Constanța suplimentarea numărului de stații, inclusiv înființarea unei stații în Mamaia Sat”, a precizat Elena AFTENE, purtător de cuvânt Primăria Năvodari.
“Încă o dată fac precizare, să-i intre foarte bine în cap domnului primar. Noi nu facem transport public local, noi facem transport județean. Domnul primar trebuia să știe foarte bine, a și cerut transport metropolitan, numai că nu întreprinde absolut nimic ca să-și dezvolte transportul local. Vă dați seama că fiecare vrea ca la stațiile de transport local, din 100 în 200 în 300 metri, ori acestea implică costuri, autocarele nu sunt facile sau microbuzele”, a menţionat Mihai LUPU, președinte CJC.
Reprezentanții Consiliului Județean Constanța dau garanții că vor găsi în cel mai scurt timp toate soluțiile necesare care să ducă la fluidizarea transportului de persoane la orele de vârf.