dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Temperaturile ridicate afectează agricultura - cel mai mult au de suferit pomii fructiferi, care sunt în pericol să înmugurească

11 ianuarie 2023
Publicitate

Temperaturile ridicate din luna ianuarie a acestui an, afectează agricultura. Cel mai mult au de suferit pomii fructiferi, care sunt în pericol să înmugurească prematur, dar și parcelele pe care sunt cultivate diverse cereale. Fluctuațiile de temperatură pot afecta grâul, orzul și rapița, susțin agricultorii. Mai mult, și anul acesta fermierii se așteaptă la o secetă, dar și la alte pierderi materiale și economice.

10, 11 sau chiar 14 grade Celsius, sunt temperaturile care s-au înregistrat în mod constant în ultima lună în județul Constanța. O vreme anormală pentru luna ianuarie.

„Ne aflăm pe o parcelă de teren arabil în localitatea Agigea din județul Constanța, iar în acest moment deși este înnorat afară și vremea pare că este rece, totuși sunt 10 grade Celsius, o climă nefavorabilă pentru agricultură”, a spus Elenis HALEP, reporter Dobrogea TV.

În această perioadă , grâul ar fi avut nevoie de temperaturi scăzute pentru un curs firesc în dezvoltare însă, acum acesta a crescut prea devreme şi, pe alocuri, a început deja să se usuce. Fără zăpadă, pământul rămâne arid, iar lipsa acesteia este considerată un fenomen meteorologic extrem, susțin agricultorii.

„Influențează starea de vegetație a culturilor. Pe această vreme de stres termic, adică uneori 2-3 grade noaptea, uneori 7-8 grade ziua, 10, 14 și diferența dintre 10-15 grade dintre zi și noapte, sigur afectează în mod clar starea de sănătate a plantelor”, a declarat Gheorghe LĂMUREANU, fermier.

Un alt pericol pentru agricultură îl reprezintă bolile şi dăunătorii care din cauza temperaturilor ridicate se instalează în culturi. Mai mult, din cauza climei, pomii fructiferi au de suferit cel mai mult.

„Pomii fructiferi și chiar și vița de vie, planta fiind în plină dezvoltare, ea crede că temperaturile de afară îi permite să crească, să se dezvolte și dacă vine un îngheț o să fie afectate producțiile agricole”, a declarat Răzvan FILIPESCU, vicepreședinte Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

Dacă temperaturile vor continua să fie ridicate, previziunile nu sunt deloc pozitive. Fermierii se tem că recolta și încasările vor fi și mai mici comparativ cu anul 2022, un an care a fost deja afectat de o secetă severă și implicit de pierderi.

„Dacă anul trecut am avut 50% din producția anilor trecuți, unui an normal, anul acesta vom avea 50% din 50% dacă clima continuă să ne facă astfel de surprize”, a precizat Gheorghe LĂMUREANU, fermier.

Specialiştii în agricultură susţin că în viitor ne aşteptăm la o intensificare a anomaliilor generate de schimbările de climă, precum înflorirea repetată a pomilor sau uscarea hectarelor de cereale, dar și la secetă, ceea ce va duce la alte pierderi materiale și economice.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233